Temat: śmiesznostki w dietach

... żeby nie było zbyt smutno ani zbyt poważnie ;)  Mam nadzieję, że nasze panie dietetyczki też potraktują to na wesoło, a jeśli można może kiedyś zmienią ;) 

Ja mam w diecie m.in.:

- 1,2 szczypty soli

- schab wieprzowy z kością 120g - który w przepisie trzeba podzielić na kotlety (mam nadzieję, że tylko 2!)

Przyznaję, że czytając to aż mi się buzia uśmiechnęła... Może o to chodziło.  ;))) 
pozdrawiam serdecznie
Pasek wagi

hahaha, usmialam sie... ale nie ukrywam, ze jest to mega wkurzajace szczegolnie w chwilach kryzysu. Wczoraj mialam 1/2 jajka surowego... I tez sie zastanawiam, kto i czy weryfikuje te przepisy...

Ja jestem na IG pro (teoretycznie do wczoraj) i generalnie mój jadłospis mnie rozbawił (a potem zdołował). Zestawienia typu winogrona i mleko, winogrona w majonezie, trzy razy dziennie musli, albo wszystkie posiłki w ciągu dnia z pomarańczą. Gdyby nie to, ze poszła na to kasa, byłoby to nawet zabawne..

Jedyne, co mi przychodzi na myśl, to że nikt nie czyta, co wpisuje w menu. Widzicie na pasku, ile ważę. Czy winogrona na diecie powinny być w majonezie? Czy sałatka musi się składać głównie z żółtego sera? Ja przez moją wagę mam cieżkie załamanie, a przez wykupieniue diety tutaj na trzy miesiące jestem w totalnej depresji, bo większość rzeczy, któe tu są, zastępuję swoimi potrawami i nie wiem, czy mi służą, czy nie. Miałąm się tu nauczyć sobie radzić, a jest tragedia. 

O, jeszcze pumpernikiel z masłem orzechowym - dla mnie zabójstwo. Strasznie zatykające połączenie.

Pasek wagi

Faktycznie dziwne zestawienia...

Ja jestem na NSD, drugi dzień pierwszego tygodnia i trochę się zasmuciłam, kiedy przeglądałam menu na cały tydzień, a tam same kanapki z twarożkami i koktajle... Ale później się zorientowałam, że źle pozaznaczałam opcje w preferencjach i pozmieniałam, co mi nie pasowało. Już jest lepiej. :)

Ale mam też kwiatek! Na obiad mam dziś zaplanowaną wołowinę z dynią i ziemniakami. Wszystko super, jest pełen przepis, co zrobić, tylko nie podano w nim, co zrobić z kluczowym składnikiem, czyli dynią. :) Jest w rozpisce składników, ale w przepisie jakby zapomniano o niej. 

Pasek wagi

Wiesz co - zmień na Smacznie Dopasowaną - ja na niej jestem i nie ma takich dziwnych rzeczy o jakich ty piszesz. Majonezy wogóle nie mam, z serem żółtym też się nie spotkałam - przynajmniej do tej pory.

janina49 napisał(a):

Wiesz co - zmień na Smacznie Dopasowaną - ja na niej jestem i nie ma takich dziwnych rzeczy o jakich ty piszesz. Majonezy wogóle nie mam, z serem żółtym też się nie spotkałam - przynajmniej do tej pory.

Ja miałam serek żółty - hawajskie grzanki z ananasem i kiwi! Nie sądziłam, że kiwi na ciepło może być tak dobre.

Ale co do śmiesznostek właśnie w tych grzankach w przepisie miałam 2,2 kromki chleba. Nie wiedziałam jak to ukroić :D

Pasek wagi

Właśnie zerknęłam do przepisu potrawy, którą będę jadła na kolację —

Sałatka owocowa z kaszą

, a tam w sposobie przygotowania takie cudo:

  1. Kaszę wrzuć do wrzątku i ugotuj. Następnie przelej zimną wodą
  2. Obierz brzoskwinię i kiwki. Pokrój w kostkę
  3. Wyciśnij sok z pomarańczy
  4. Wymieszaj owoce, kaszę, posiekane migdały i jogurt


Nie powiem, ale to zdrobnienie rozbawiło mnie ;)

sysiam77 napisał(a):

WitamTo ja się dołączę do tematu-oto mój piątkowy obiad

Zupa z łososia Czas wykonania: 70 min       Trudność: normalne         Koszt: normalne Wydrukuj | Skaluj 

Składniki: Cebula 20 g (3 plasterki) Łosoś świeży 60 g Pstrąg strumieniowy. świeży 45 g Cytryna 45 g (3 plasterki) Seler naciowy 30 g Pietruszka. liście 3 g (1? łyżeczki) Woda niegazowana 375 g (1? szkl.) Przyprawy: Pieprz czarny, zmielony  

Instrukcje: 1. Głowy łososia umyć i usunąć z nich oczy. 2. Cytrynę dokładnie oczyścić i wycisnąć z niej sok, którym następnie skropić filet z pstrąga. Odstawiać na kilkanaście minut. 3. Wlać do garnka wodę i zagotować z obraną cebulą oraz umytymi liśćmi selera i pietruszki. Wrzucić też przyprawy. 4. Głowy łososia ugotować w przygotowanym wywarze (około 20 minut). Kiedy zmiękną wyjąć. 5. Po czym włożyć filet z pstrąga i ugotować. Płomień palnika powinien być niewielki. 6. Z przestudzonych filetów usunąć dokładnie ości. Mięso z głów również wyjąć. 7. Wywar przestudzić, odcedzić i zmiksować go z mięsem z głów. Przetrzeć przez sito. 8. Wrzucić kawałki pstrąga i podgrzać, wymieszać. Czyż nie brzmi apetycznie?Szczególnie to wydłubywanie oczu! Ale najpiękniejsze jest to,że w sumie tych obu ryb ma być 105 g!A same oczy pewnie z piątkę ważą! I skąd ja tę głowę wytrzasnę?W 10dkg ryby??

poprostu wymiekłam.. dawno tak sie nie usmialam:D ide sie ponownie umalowac xD

Zrobiłam ją i o dziwo, była przepyszna. W ogóle nie czucć szpinaku. Ciekawy smak. 

Pasek wagi

a odpisuja Wam panoe dietetyczki? Bo ja wczoraj napisalam i narazie zero odzewu

Pasek wagi

Witam, Pani sikoreczka77 - wiadomość napisała Pani 30 kwietna po południu, a odpowiedź otrzymała Pani 2 maja (z powodu święta 1 maja). Proszę dać znać, czy wszystko doszło.

Pozdrawiam.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.