- Dołączył: 2009-01-22
- Miasto: Płońsk
- Liczba postów: 2168
1 lutego 2009, 16:32
... żeby nie było zbyt smutno ani zbyt poważnie ;) Mam nadzieję, że
nasze panie dietetyczki też potraktują to na wesoło, a jeśli można może kiedyś
zmienią ;)
Ja mam w diecie m.in.:
- 1,2 szczypty soli
- schab wieprzowy z kością 120g - który w przepisie trzeba podzielić na kotlety (mam nadzieję, że tylko 2!)
Przyznaję, że czytając to aż mi się buzia uśmiechnęła... Może o to chodziło. ;)))
pozdrawiam serdecznie
19 marca 2011, 16:03
> Schab z truskawkami
> Czas wykonania: 20 min
> Trudność: łatwe Koszt:
> normalne
> Wydrukuj | Skaluj
>
>
>
>
>
> Składniki:
>
> Truskawki mrożone 50 g (5 średnich szt.)
>
> Wieprzowina schab surowy z kością 100 g
>
> Oliwa z oliwek 2 g (niecała łyżeczka)
>
>
> Przyprawy: Imbir
>
> Papryka słodka mielona
>
> Pieprz czarny, zmielony
>
> Sól biała 1 g (? szczypty)
>
>
>
>
> Instrukcje:
> 1. Odkroić od schabu kość, opłukać go pod zimną
> wodą, pokroić na
> plasterki, przyprawić solą, pieprzem i papryką.
> 2. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć na nim
> mięso.
> 2. Odłożyć schab na talerz i włożyć na patelnię
> umyte truskawki. Dodać
> imbir, szczyptę pieprzu, ponownie schab i smażyć
> jeszcze kilka minut.
> 3. Podawać na gorąco.Uśmiałam się, bo po co
> kupować schab z kością( surową wieprzowinę, hihi)
> skoro mogę od razu bez???
>
>
>
Bo wiesz, 100 g schabu z kością to jeszcze jest jakiś kawałek, ale gdy odejmiesz kość, to schabu masz 20 g ;) - nie do kupienia :P.
24 marca 2011, 11:07
mnie się trafiło 0,8 jaja kurzego ;)
- Dołączył: 2011-01-22
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 618
30 marca 2011, 16:23
A ja mam coś takiego : 1/4 jajka
1/4 szczypty soli
20g jabłka ( 0,1) średniego
Czasami w tych przepisach są różne dziwadła
- Dołączył: 2011-04-04
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 6
11 kwietnia 2011, 16:33
1.1 kromki chleba a do tego 4 plastry szynki, które mają ważyć razem 2 g<????>(na rysunku 3 śliczne kromy), 1.1 szklanki maslanki, 2.6 kromki chleba chrupkiego, 5gtruskawek i tylko z nich robie mus itd.
Wiecie, możemy się śmiać, ale dla niektórych to po prostu wkurzające, mam wrażenie że nikt za tym nie stoi, tylko komputerowo to wszystko przeliczane itd, bo kto przy zdrowych zmysłach kazał by komus jeść 1.1 kromki????
11 kwietnia 2011, 22:02
Na jutrzejsze śniadanie mam 2 płaskie łyżki musli i 2 szklanki mleka do tego... :P.
- Dołączył: 2007-05-19
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1428
14 czerwca 2011, 10:52
a ja dziś do kapusty kiszonej mogę dodać całe 25g (sic!) piersi z kurczaka. To się nazywa rozpusta :)
Szkoda na to nawet patelnię rozgrzewać...
tak samo jak bawi mnie np: 55g pomidora czyli 1,2 małego (nie lepiej było napisać że to np. 1 średni?) :)
- Dołączył: 2011-06-24
- Miasto: Jaworzno
- Liczba postów: 245
1 lipca 2011, 21:23
Ja się zdziwiłam jak zobaczyłam kromkę z szynką i kiwi. :D Takiego połączenia jeszcze nie widziałam!
- Dołączył: 2009-01-18
- Miasto: Waplewo
- Liczba postów: 1661
2 lipca 2011, 15:25
> Ja się zdziwiłam jak zobaczyłam kromkę z szynką i
> kiwi. :D Takiego połączenia jeszcze nie widziałam!
ja też nie- ale muszę powiedzieć że kanapka jest smaczna;)
3 lipca 2011, 00:27
hej,ale fajny temat, hahaha, a juz myslalam, ze tylko ja mam jakies popaprance w przepisach :D
wiecie, a mnie zastanawia, ze mam podane surowe produkty w gramach - ok biore tyle ile pisze, robie danie i nigdy nie wychodzi mi tyle ile jest podane gram przy gotowym posilku - zawsze mniej...
chociaz zalamalam sie jedna salatka z burakow, groszku zielonego i jablek chyba - mialam na obiad zjesc 0.7kg - niezle korytko mi wyszlo - a po 4 kesach bylam pelna ( smokowo tez mi srednio odpowiadalo)
czasem te porcje sa tak mikroskopijne a czasem jak dla kompanii wojska!
mam tez pytanie o np zarodki przenne ( czy one tez wam tak brzydka pachna, czy to tylko moje??? ) - mam tego zjesc powiedzmy 60g -same zarodki - kurcze to jakbym wziela jakis piasek i zaczela jesc łyzka -tak mi sie wydaje...