- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
29 czerwca 2021, 07:08
Jak myślicie ile kcal ta bułka będzie miała? Jem ją często na śniadanie. Z tego co widzę to jest grahamka z słonecznikiem ciemna. Ktoś coś?
29 czerwca 2021, 08:30
Nikt tego nie zgadnie,decyduje skład,to że jest ciemna o niczym nie świadczy. Może być np farbowana słodem
29 czerwca 2021, 09:26
Skąd ta bułka? Z marketu czy z piekarni?
29 czerwca 2021, 13:30
Te bułki są u mnie codziennie przywożone z piekarni jakieś do pracy do sklepu do sprzedaży. Sprzedawca u mnie mówi że to jest grahamka z słonecznikiem właśnie 🤔🧐
29 czerwca 2021, 15:49
Zupełnie mi na grahamkę nie wygląda, przynajmniej z zewnątrz. Ale jeżeli jest to oczywiście: "pokaż kotku co masz w środku :)" Bułki to przeważnie teraz niestety syf , o marketowych w ogóle nie ma co wspominać. Skoro piekarnia, to jest szansa, że będzie np. w składzie coś takiego:
mąka pszenna graham (40,3%), mąka pszenna, woda, olej roślinny (rzepakowy), drożdże, cukier, sól - ale jeżeli dodali jeszcze np. słód i inne rzeczy będzie gorzej - a jest jakaś ciemna jak na grahamkę. Grahamka o której napisałam ma 264 kcal w 100 gramach, Twoja ma słonecznik więc dorzućmy i dla równego rachunku niech będzie 300 kcal/100g. Te w miarę czyste, lekkie ważą ok. 70 gram.
Ale w przypadku bułek i dodatków w nich wszystko jest palcem na wodzie pisane - kwestia ile oleju (jak jest ciężka), ile słodu, cukru, czy jest dodane mleko w proszku, miód itp. może być ze 100 kcal więcej - i to różnica na tych z piekarni, marketowe to dopiero "śmietnik wszystkiego".
Dlatego zdecydownie jest zwolenniczką 4/5 składnikowego chleba :)