Temat: Jak odżywiać się podczas kwarantanny? Jak poradzić sobie bez częstego wychodzenia z domu?

Cześć, dzielne Vitalijki! Z pewnością każda z Was teraz szuka magicznego środka i szuka sposobu na dietę bez wychodzenia z domu. Wątek ten powstał specjalnie po to, byście mogły zadawać pytania dotyczące odżywania podczas kwarantanny. Szukacie zamienników? Macie wątpliwości? Piszcie!  

Pojawił się artykuł w tym temacie, zachęcam do przeczytania :) Bezpośredni link do artykułu: https://vitalia.pl/artykul11408_7-wskazowek-zywieniowych-podczas-kwarantanny.html?fhp=1&a=0

Ja to zawiesiłam, ale uważam na to co jem, wprowadziłam codzienne ćwiczenia i chodzę po domu oglądając np. serial. Dużo chodziłam i bardzo mi tego brakuje. A domowe krzesło sprawia, że mnie plecy zaczynają napierdzielać.

Jak dbać o zdrowy jadlospis gdy świeże warzywa typu pomidory, sałata, ogórek juz mi sie koncza, a do sklepu nie bardzo chce isc z wiadomych przyczyn. Mam jedynie ze sloikow ogorki i buraczki, marchew, ziemniaki...

Ciesz się, że masz słoiczki. 

Pasek wagi

zakrecona.monia napisał(a):

Jak dbać o zdrowy jadlospis gdy świeże warzywa typu pomidory, sałata, ogórek juz mi sie koncza, a do sklepu nie bardzo chce isc z wiadomych przyczyn. Mam jedynie ze sloikow ogorki i buraczki, marchew, ziemniaki...

Cudów nie ma, maseczka na twarz, rękawiczki na dłonie i trzeba iść. ;p natomiast rzadziej i nie cała rodzina.

Despacitoo napisał(a):

zakrecona.monia napisał(a):

Jak dbać o zdrowy jadlospis gdy świeże warzywa typu pomidory, sałata, ogórek juz mi sie koncza, a do sklepu nie bardzo chce isc z wiadomych przyczyn. Mam jedynie ze sloikow ogorki i buraczki, marchew, ziemniaki...
Cudów nie ma, maseczka na twarz, rękawiczki na dłonie i trzeba iść. ;p natomiast rzadziej i nie cała rodzina.


to maski są już w sprzedaży?

No cóż jeistety zdrowe produkty zazwyczaj mają krótka datę ważności. Długa datę mają kasze, ryż, fasola, soxzewica- ale to same węglowodany. Więc jeśli nie macie warzyw w słoiczkach, puszkach czy pomrozonych może być ciężko ze zdrowym odżywianiem. 

Pytanie do pani dietetyk(strasznie głupie) mam śmietanę 36procent czy mogę ją zamrozić? Czy muszę zjeść? Ma krótki termin ważności a jakoś nie mam ochoty na bitą śmietanę, ale jak mus to się zmuszę 😂

Soraka, zrób masło :)

Zoe23 napisał(a):

Soraka, zrób masło :)
nie lubię masla, nie jem wcale 😔 ale pomysł dobry😛

soraka napisał(a):

Zoe23 napisał(a):

Soraka, zrób masło :)
nie lubię masla, nie jem wcale ? ale pomysł dobry?

U mnie masło występuje jako dodatek do gotowanych warzyw (chleba nie jem na co dzień, więc podstawowe zastosowanie masła jako smarowidła odpada w moim przypadku). Bardzo często jem warzywa i lubię do ugotowanej fasolki, brokuła, kalafiora czy innej brukselki dodać już na talerzu czubatą łyżeczkę masła. Znakomicie podbija smak (oprócz tego namiętnie stosuję płatki drożdżowe - w takiej formie, dodane do gorących dań jeszcze bardziej przypominają w smaku ser - tak a propos naszej równoległej rozmowy w sąsiednim dziale :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.