Temat: Liczenie kalorii

Do tej pory jakoś udawało mi się sensownie przeliczać zjedzone kalorie nawet jeśli czasem musiałam pójść na ustępstwo i je lekko zaokraglić, ale są takie dania przy których rozkładam ręce np przy mięsach

Przyklad 1 

1 kg karczku + przyprawy ( łyżeczka soli, tymianku, pieprz i szczypta chili) + cebula + czosnek - pieczone w rękawie 

Lub 

2 filety z kurczaka+ opakowanie curry+ łyżeczka soli + olej ( ze trzy łyżki do marnowanego mięsa i 3 na patelni - mięso podsmażone a potem duszone

Ile kalori może mieć cale danie? I jak to się liczy?

Albo czy gotowanie warzywa mają tyle samo kalorii co surowe.... czy jak gotuję zupę to sumuję kaloryczność/ wagę wszystkich składników i potem przeliczam na porcję- ale inna kaloryczność będzie na wywarze warzywnym a inna na mięsnym, więc jak gotuje na mięsie to już nie wiem jak to obliczyć

Pasek wagi

Ania.... napisał(a):

Chcę zakupić ponownie waszą dietę tylko zastanawiam się, dwa lata temu przy tej samej wadze zaproponowaliście mi w pierwszy miesiącu 1400 cal, w drugim 1300. Teraz wasz kalkulator wylicza mi 1600 cal. Co w Państwa diecie się zmieniło, że pomimo tego że moje wymiary nie zmieniły się dieta przez Państwa ustalana jest 3000 cal więcej?Anna

Pani Aniu, niezmiennie przy ustalaniu i proponowaniu kaloryczności bierzemy parametry takie jak: płeć, wiek, wzrost, masa ciała oraz aktywność fizyczna. Na kaloryczność ma także wpływ wybrane tempo chudnięcia - jest techniczna możliwość modyfikowania tego parametru przez użytkowników, zatem jeśli pozostałe parametry są porównywalne to może stąd wynika różnica.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.