- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
19 lutego 2020, 20:41
Do tej pory jakoś udawało mi się sensownie przeliczać zjedzone kalorie nawet jeśli czasem musiałam pójść na ustępstwo i je lekko zaokraglić, ale są takie dania przy których rozkładam ręce np przy mięsach
Przyklad 1
1 kg karczku + przyprawy ( łyżeczka soli, tymianku, pieprz i szczypta chili) + cebula + czosnek - pieczone w rękawie
Lub
2 filety z kurczaka+ opakowanie curry+ łyżeczka soli + olej ( ze trzy łyżki do marnowanego mięsa i 3 na patelni - mięso podsmażone a potem duszone
Ile kalori może mieć cale danie? I jak to się liczy?
Albo czy gotowanie warzywa mają tyle samo kalorii co surowe.... czy jak gotuję zupę to sumuję kaloryczność/ wagę wszystkich składników i potem przeliczam na porcję- ale inna kaloryczność będzie na wywarze warzywnym a inna na mięsnym, więc jak gotuje na mięsie to już nie wiem jak to obliczyć
Edytowany przez andziolkowa 19 lutego 2020, 21:53
19 lutego 2020, 23:33
Na logikę-jak wrzucasz do gara kilogram mięsa+ dodatki, zliczasz ich kcal(surowych) -wiesz ile wagowo tego wszystkiego dałaś skoro kcal policzyłaś-gotujesz/pieczesz i gotowe całe danie znów ważysz- ilość kcal się nie zmieni, bo nie znikły składniki które tam dodałaś-zmieni się za to waga(dochodzi woda, albo odparowuje woda niemniej ona kcal nie posiada więc się nie zmienia wartość). Jeśli wliczysz wszystkie składniki jakie dodajesz to przeliczenie ich na gotową porcję będzie proste.
19 lutego 2020, 23:52
Liandra niby logika ale wydaje mi się że inną kaloryczność będzie miała pierś z kurczaka gotowana, inną pieczona a jeszcze inną smażona nawet jeśli mają tą samą gramaturę... chyba że coś pokreciłam
A np zupa... zliczam kalorie w calym gandku- warzyw plus mięso... ale ostatecznie nie jem tego mięsa tylko same warzywa... a kaloryczność policzona z mięsem...z drugiej strony mozna po ugotowaniu odjąć to mięso, ale przecież już jakieś kalorie jednak z mięsa są w tym wywarze, więc to już nie jest sama woda którą ma 0 kalorii....o takie niuanse mi chodzi
Edytowany przez andziolkowa 20 lutego 2020, 00:02
20 lutego 2020, 08:35
Liandra niby logika ale wydaje mi się że inną kaloryczność będzie miała pierś z kurczaka gotowana, inną pieczona a jeszcze inną smażona nawet jeśli mają tą samą gramaturę... chyba że coś pokreciłamA np zupa... zliczam kalorie w calym gandku- warzyw plus mięso... ale ostatecznie nie jem tego mięsa tylko same warzywa... a kaloryczność policzona z mięsem...z drugiej strony mozna po ugotowaniu odjąć to mięso, ale przecież już jakieś kalorie jednak z mięsa są w tym wywarze, więc to już nie jest sama woda którą ma 0 kalorii....o takie niuanse mi chodzi
Gotowana i pieczona bez tłuszczu będą miały tą samą kaloryczność. Pieczona z tłuszczem będzie miała więcej o tłuszcz/panierkę. Sam kurczak dużo tłuszczu nie wchłonie, jeżeli pieczoną wytrzesz z tłuszczu to kcal jest praktycznie identyczne, jeżeli nie to musisz spojrzeć ile tego tłuszczu na kurczaku jest np +5g.
Jak robisz wywar a mięsa nie jesz to dodajesz ze 20g tłuszczu, no zależy ile Ci puści i jakie mięso dajesz. To widać ile tego plywa, jak nie umiesz ocenic na oko to możesz eksperyment zrobić i zwykły olej do garnka z wodą lyzka wlać i ocenić jak wygląda ile g tłuszczu na wodzie. Mnie ostatnio wyszło ok 25g tłuszczu z dwóch dużych udek z kurczaka ze skórą, wiem, bo rozwarstwialam wywar ;)
20 lutego 2020, 09:37
A jeżeli robisz wywar i będziesz jeść mięso to możesz policzyć same warzywa + mięso jakiego uzylas ,bo będzie już w nim uwzględniona zawartość i białka i tłuszczu ;)
20 lutego 2020, 11:20
Do tej pory jakoś udawało mi się sensownie przeliczać zjedzone kalorie nawet jeśli czasem musiałam pójść na ustępstwo i je lekko zaokraglić, ale są takie dania przy których rozkładam ręce np przy mięsach Przyklad 1 1 kg karczku + przyprawy ( łyżeczka soli, tymianku, pieprz i szczypta chili) + cebula + czosnek - pieczone w rękawie Lub 2 filety z kurczaka+ opakowanie curry+ łyżeczka soli + olej ( ze trzy łyżki do marnowanego mięsa i 3 na patelni - mięso podsmażone a potem duszoneIle kalori może mieć cale danie? I jak to się liczy?Albo czy gotowanie warzywa mają tyle samo kalorii co surowe.... czy jak gotuję zupę to sumuję kaloryczność/ wagę wszystkich składników i potem przeliczam na porcję- ale inna kaloryczność będzie na wywarze warzywnym a inna na mięsnym, więc jak gotuje na mięsie to już nie wiem jak to obliczyć
1 kg karczku + przyprawy ( łyżeczka soli, tymianku, pieprz i szczypta chili) + cebula + czosnek - pieczone w rękawie
1kg karczku: 2300 kcal
przyprawy: 492 kcal
cebula: 218 kcal
czosnek 69kcal
rękaw: 2137 kcal
2 filety zawsze mają 888 kcal, niezależnie od wagi. Curry 321, sól 237, olej 151..
A tak na serio, to warzyw* i przypraw nie licz. Możesz doliczać tłuszcz w uproszczeniu nawet jeśli zostaje na patelni, będzie za te drobne ilości kalorii z warzyw. Nie zajmuj się takimi pierdołami, bo i tak dokładnego zapotrzebowania nie znasz. Masz wątpliwość to zaokrąglaj w górę i śledź dokładnie zmiany na wadze.
* ziemniak to nie warzywo
20 lutego 2020, 16:02
Do tej pory jakoś udawało mi się sensownie przeliczać zjedzone kalorie nawet jeśli czasem musiałam pójść na ustępstwo i je lekko zaokraglić, ale są takie dania przy których rozkładam ręce np przy mięsachPrzyklad 1 1 kg karczku + przyprawy ( łyżeczka soli, tymianku, pieprz i szczypta chili) + cebula + czosnek - pieczone w rękawie Lub 2 filety z kurczaka+ opakowanie curry+ łyżeczka soli + olej ( ze trzy łyżki do marnowanego mięsa i 3 na patelni - mięso podsmażone a potem duszoneIle kalori może mieć cale danie? I jak to się liczy?Albo czy gotowanie warzywa mają tyle samo kalorii co surowe.... czy jak gotuję zupę to sumuję kaloryczność/ wagę wszystkich składników i potem przeliczam na porcję- ale inna kaloryczność będzie na wywarze warzywnym a inna na mięsnym, więc jak gotuje na mięsie to już nie wiem jak to obliczyć
1. Wystarczy dodać kcal ze wszystkich dodanych do potrawy posiłków, dodać gramaturę i tyle ile Pani zje to można wyliczyć kcal z proporcji.
2. Jak gotuje Pani zupę i jest to zupa warzywna, to wystarczy zsumować kcal każdego z nich, dodać gramatury wszystkich składników (wraz z wodą) i wyjdzie Pani ile dana zupa ma w całości i potem tyle ile Pani zje to wyliczyć kcal z proporcji. W przypadku zup na wywarach mięsnych to przyjmuje się, że 100ml takiego wywaru ma 5 kcal.
3.Gotowane warzywa mają tyle samo kcal co surowe, o ile nie doda Pani do nich dodatkowych składników, np. tłuszczu. Zmienia się np. indeks glikemiczny produkty (wraz z gotowaniem rośnie), ale kaloryczność pozostaje ta sama.
4. Obróbka termiczna nie zmienia wartości energetycznej, ale wpływ ma na nią dodatek każdego produktu, za wyjątkiem wody :)
26 lutego 2020, 20:39
Chcę zakupić ponownie waszą dietę tylko zastanawiam się, dwa lata temu przy tej samej wadze zaproponowaliście mi w pierwszy miesiącu 1400 cal, w drugim 1300. Teraz wasz kalkulator wylicza mi 1600 cal. Co w Państwa diecie się zmieniło, że pomimo tego że moje wymiary nie zmieniły się dieta przez Państwa ustalana jest 3000 cal więcej?
Anna