- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
15 lutego 2020, 20:03
Jak można przeliczyć suchą np. kaszę, ryż makaron na produkt już ugotowany. W przypadku gdy np ryż gotuję na obiad dla całej rodziny a muszę wziąć np 39 g suchego ryżu.
18 lutego 2020, 15:50
Jak można przeliczyć suchą np. kaszę, ryż makaron na produkt już ugotowany. W przypadku gdy np ryż gotuję na obiad dla całej rodziny a muszę wziąć np 39 g suchego ryżu.
Powinna Pani zważyć suchy ryż, makaron, kaszę przed ugotowaniem i po nim. Następnie za pomocą proporcji obliczyć ile powinna Pani zjeść - załóżmy:
gotuje Pani 120g suchego, a po ugotowaniu wychodzi 440g. Jeśli potrzebuje Pani 39g to powinna Pani użyć ok. 140g ugotowanego. Wynika to z poniższej proporcji:
ilość całości suchego - ilość całości po ugotowaniu
tyle ile powinna Pani zjeść suchego - x (czyli tyle ile musi Pani wziąć tego po ugotowaniu)
może Pani podstawić sobie odpowiednie wartości do tego równania 39*440/120=143g - wówczas będzie Pani mogła wyliczyć ilość z aptekarską dokładnością.
Jeśli nie ma Pani w danym momencie możliwości zważenia produktu przed i po, to przyjmuje się, że masa ryżu po ugotowaniu zwiększa się 4-krotnie, można ten przelicznik też wykorzystać, lecz jest on orientacyjny i zależy od tego ile ryż wchłonie wody.
Edytowany przez paulinak579 18 lutego 2020, 16:03