Temat: Przeliczanie produktów

Jak można przeliczyć suchą np. kaszę, ryż makaron na produkt już ugotowany. W przypadku gdy np ryż gotuję na obiad dla całej rodziny a muszę wziąć np 39 g suchego ryżu. 

redrubin napisał(a):

Jak można przeliczyć suchą np. kaszę, ryż makaron na produkt już ugotowany. W przypadku gdy np ryż gotuję na obiad dla całej rodziny a muszę wziąć np 39 g suchego ryżu. 

Powinna Pani zważyć suchy ryż, makaron, kaszę przed ugotowaniem i po nim. Następnie za pomocą proporcji obliczyć ile powinna Pani zjeść - załóżmy: 

gotuje Pani 120g suchego, a po ugotowaniu wychodzi 440g. Jeśli potrzebuje Pani 39g to powinna Pani użyć ok. 140g ugotowanego. Wynika to z poniższej proporcji: 

ilość całości suchego - ilość całości po ugotowaniu

tyle ile powinna Pani zjeść suchego  - x (czyli tyle ile musi Pani wziąć tego po ugotowaniu)  

może Pani podstawić sobie odpowiednie wartości do tego równania 39*440/120=143g - wówczas będzie Pani mogła wyliczyć ilość z aptekarską dokładnością. 

Jeśli nie ma Pani w danym momencie możliwości zważenia produktu przed i po, to przyjmuje się, że masa ryżu po ugotowaniu zwiększa się 4-krotnie, można ten przelicznik też wykorzystać, lecz jest on orientacyjny i zależy od tego ile ryż wchłonie wody. 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.