Temat: Przeliczanie produktów

Jak można przeliczyć suchą np. kaszę, ryż makaron na produkt już ugotowany. W przypadku gdy np ryż gotuję na obiad dla całej rodziny a muszę wziąć np 39 g suchego ryżu. 

ja bym gotowała ryż  w paczkach i wzięła  to "mniejsze pół" chyba że  chce Ci się  bawić dokładnie  to można z proporcji wyliczyć 

Pasek wagi

Jeżeli gotujesz np. 150 g suchego ryżu, a na swoją porcję potrzebujesz 50 g to podziel ugotowany na mniej więcej trzy równe części. Jak Ci zależy na tak dokładnych danych jak przywołane 39 g to pozostaje gotować dla siebie osobno.

Gotuj wielokrotność 39 g.

Raz bym ugotowała 39g suchego i zobaczyła ile waży po ugotowaniu. Myślę, że to za każdym razem wychodzi podobnie, więc jak raz będziesz wiedziała, że np 39g suchego to powiedzmy 100g ugotowanego, to potem będziesz juz gotowała dla wszystkich razem i sobie odważysz już ugotowanego tyle ile Ci wyszło za pierwszym razem

Pasek wagi

Średnio razy 3.

Ugotuj 100g suchego ryżu i zważ, będziesz wiedziała ile waży dokładnie każdy gram po ugotowaniu.

W dzisiejszych przelicznikach spokojnie znajdziesz wartosci dla produktu ugotowanego. Chyba najprostszy sposob.

Pasek wagi

Przyjmijmy że dla całej rodziny gotujesz 300 g ryżu i ma on w 100g 350 kcal, a więc w 300 ma 350*3=1050 kcal
Ważysz go po ugotowaniu i wychodzi Ci, że z tych 300 g zrobiło się 900g, a więc  w tych 900g jest 1050 kcal.
39 g suchego ryżu to 13% z całości, czyli z 300 gram (39g/300=0,13)
A więc, żeby z tych 900 gram ugotowanego ryżu dla całej rodziny wydzieliś swoje 39g, mnożysz 900g*wcześniej wyliczony stosunek Twojego ryżu do całości. A więc 900g*0,13= 117 gram ugotowanego ryżu to 39g Twojego suchego ryżu :D 

Żadna filozofia tak naprawdę

Veritaserum.. napisał(a):

Jak Ci zależy na tak dokładnych danych jak przywołane 39 g to pozostaje gotować dla siebie osobno.

I właśnie po to matura z matematyki w szkołach jest obowiązkowa, żeby wiedzieć, jak poradzić sobie w takich sytuacjach... Przecież to można szybko z proporcji policzyć, albo na piechotę tak jak obliczyłam to wyżej

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.