Temat: Bulion warzywny

Lubię zupy, mogłabym jeść na okrągło, a podstawą zupy, wiadomo, jest porządny bulion. 

Czy zawsze na bazę do zup gotujecie, jak należy, porządny bulion z miliona składników co się tli na gazie ze dwie godziny? Chciałabym wrócić z pracy i zrobić tę cholerną zupę w pół godziny, a nie w trzy, zastanawiam się czy kucharki zawsze są święte i w byle dzień powszedni bawią się w sztukę gotowania bulionu? Niestety mam mikro zamrażalnik, nie ma w nim miejsca na domowe kosteczki.

Jakie Wy przygotowujecie bazy do zup?

Bulion z samych warzyw nie gotuje się kilka godzin, a też jest dobry :) 

Pasek wagi

Skoro lubisz zupy to musisz sprobowac domowej kostki roslowej choc kostka to pojęcie względne :p ja np trzymam ta pastę w zamrażarce w pojemniku. Dużo miejsca nie zajmuje i nie zamarza całkowicie bo jest sporo soli więc można sobie podbierać łyżka.wedle potrzeby. Dzięki temu rozwiązaniu mam  zdrowe zupy bez sztucznych kostek ale i smaczne bo na samej wodzie dla mnie były za cienkie... 

No nic, trzeba wyjeść zamrożone pierogi i zrobić miejsce bulionowi. Nie sądzilam ze to takie popularne rozwiązanie! Pewnie vitka to niedobra grupa statystyczna, ale i tak.

Dzięki za podpowiedzi!

Jak robie zupy - kremy to w sumie czy na wodzie czy na bulionie nie ma az takiego znaczenia. Wiec przewaznie robie zupy kremy. Wzglednie gotuje duzy gar na kilka dni, jak sie warzywa i mieso wyjmie z bulionu to sama 'woda' moze spokojnie kilka dni w lodowce stac. 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.