Temat: Wino wytrawne do bigosu

Przymierzam się do zrobienia bigosu na święta, w związku z tym szukam dobrego wytrawnego wina w rozsądnej cenie. Najlepiej coś ze sklepu sieciowego jak Tesco, Kaufland, Biedronka, Lidl, Dino, Aldi.

Macie jakieś sprawdzone myki dzięki którym bigos jest smaczniejszy? 

A ja mam pytanie z innej beczki, na ile % z tego wina odparowują w bigosie? Dajecie dzieciom normalnie jeść taki pijany bigosik?

Pasek wagi

Corinek napisał(a):

A ja mam pytanie z innej beczki, na ile % z tego wina odparowują w bigosie? Dajecie dzieciom normalnie jeść taki pijany bigosik?

Mam nadzieje, że jak najmniej. Nie ma wśród nas dzieci :D 

niewiadoma_a napisał(a):

Corinek napisał(a):

A ja mam pytanie z innej beczki, na ile % z tego wina odparowują w bigosie? Dajecie dzieciom normalnie jeść taki pijany bigosik?
Mam nadzieje, że jak najmniej. Nie ma wśród nas dzieci :D 

Łooo jak Madzi to musi być dobry :D

Pasek wagi

Corinek napisał(a):

niewiadoma_a napisał(a):

Corinek napisał(a):

A ja mam pytanie z innej beczki, na ile % z tego wina odparowują w bigosie? Dajecie dzieciom normalnie jeść taki pijany bigosik?
Mam nadzieje, że jak najmniej. Nie ma wśród nas dzieci :D 
Łooo jak Madzi to musi być dobry

Sorry, z edytowałam skasowałam :p Oby wyszedł dobry

Alkohol wrze w 78oC, wiec wiekszosc pewnie wyparuje.

Zazwyczaj dodaje jakies swojskie czerwone wino. Ono fajne podkręca smak, i sporo z niego wyparuje, ale w naszym otoczeniu dzieci nie jadaja bigosu, wiec problem z głowy. 

Pasek wagi

dobry jest Egri Bikaver (nie wiem czy to sie tak pisze), Węgierskie wytrawne wino. Kazde inne wytrawne czerwone sie nada. Tylko nie przesadz z iloscia - najlepsza proporcja to wypic polowe przy mieszaniu bigosu, reszte wlac do gara. :)

Pasek wagi

alkohol cały wyparowuje z długo gotowanych potraw, tam już nic procentów nie ma

Alkohol wyparuje cały, tu chodzi o aromaty z wina, a nie procenty. Ja bym dała zwykłe czerwone ze średniej półki ;)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.