Temat: Przepisy na dania z mikrofalówki

Przez pewien czas na wyjeździe będę miała swobodny dostęp tylko do kuchenki mikrofalowej. Czy znacie jakieś przepisy na pełnowartościowe i szybkie w przygotowaniu dania z mikrofali? Nie muszą być dietetyczne, ale najlepiej żeby były wykonane z łatwo dostępnych i tanich produktów. Od wielu lat nie mam już tego urządzenia, a nawet gdy miałam, to prawie nie używałam, ale może jest szansa przygotować w tym coś sensownego?

Pasek wagi

Przeciez dietetycy nie robili badan naukowych -) Nie podwazam ich wiedzy, ale raczej podwazam umiejetnosci odpowiedniej selekcji wyszukiwania materialow co do niektorych informacji, jakie podaja swoim klientom - skoro np ty sie na tym opierasz.

sofro napisał(a):

Przeciez dietetycy nie robili badan naukowych -) Nie podwazam ich wiedzy, ale raczej podwazam umiejetnosci odpowiedniej selekcji wyszukiwania materialow co do niektorych informacji, jakie podaja swoim klientom - skoro np ty sie na tym opierasz.

Sprecyzuję jeszcze, najpierw czytałam o tym (nie pamiętam gdzie, gdzieś w niemieckich badaniach), a dietetyków zapytałam o opinię. K woli ścisłości wolałabym, żeby żarło z mikrofali było nieszkodliwe, o ile łatwiej byłoby mi w kuchni. No, ale jednak boję się, choć nie panicznie. ZDecydowanie wolę spędzić dłuższy czas w kuchni, używając piekarnika, kuchenki niż mikrofali. W sumie odkąd sięgam pamiecią, zawsze każdy rył mi beret, że mikrofalówka jest fe. Ja byłabym Ci wdzięczna za artykuły i ewentualne badania, gdzie mikrofalówka jest zdrowa i jedzenie z niej zachowuje wszelkie walory (poza smakowymi), jak to wykonane w zwykłym piekarniku, na kuchni zwał jak zwał, Z góry dziękuję, bo ja jak dotąd znajduję same złe inf na temat mikrofalówek. np. tu: "Public Health Rep. 2011 Jul-Aug;126(4):480-94. (Berufliches Lungenkrankheits-Risiko und die Belastung durch Butter-Aroma-Chemikalien nach der Durchführung von Kontrollen in einer Mikrowellen-Popcorn-Anlage można doczytać co się dzieje z popkornem jakże poularnym, po wyjęciu z mikrofali, w co sie zamienia i jak bardzo jest szkodliwy.

A tutaj pokazują, ze najnowsze badania pokazują jak bardzo szkodzi jedzenia z mikrofali, chociaż tu nie jest podane źródło tych badań:

http://www.fid-gesundheitswissen.de/ernaehrung/mik...

To zdanie mówi wszystko:

Der Schweizer Biologe Hans Hertel ist der Ansicht, dass Mikrowellenherde in der Lage sind, Krebs auszulösen. Vom Europäischen Gerichtshof für Menschenrechte bekam er Recht für diese Aussage. Andere Wissenschaftler schwören Stein und Bein, dass die Mikrowelle völlig ungefährlich ist.

Czyli, że biolog szwajcarski jest na nie,żę nawet mogą powodować raka, a l e INNI naukowcy są zdania, że mikrofalówka nie szkodzi,  no i widzisz, są za i przeciw. Dla mnei to tak jakby mi ktoś powiedział, że jednak cukier jest super, a naukowcy mówią o minimum 59 powodach, dla których nei powinno się spożywac cukru. Ale za komuny nam mówiono, że cukier krzepi, a na kursie niemeickiego jak chodziłam, pokazywano nam rekalmy z lat 70-80-ych, gdzie cukier rekalmowano jako źródło zdrowia.

W tym drugim artykule faktycznie piszą, że wit B jest więcej przez krótkie podgrzanie niż jak dłużej się gotuje... A to ci nowinka."Durch die kürzere Erhitzungszeit bleiben in der Mikrowelle mehr Vitamine (beispielsweise B-Vitamine) erhalten als beim normalen Kochen." Potem jednak niżej piszą o tym co stało się z brokułami w mikrofalówce. Jeden artykuł, wiele treści, sensownej jak dla mnie. A takich jest mnóstwo przecież. Jednak mikrofalówce mówię nie.


Struzu_Kurzu napisał(a):

.A tutaj pokazują, ze najnowsze badania pokazują jak bardzo szkodzi jedzenia z mikrofali, chociaż tu nie jest podane źródło tych badań:http://www.fid-gesundheitswissen.de/ernaehrung/mik... zdanie mówi wszystko:

Skoro ktos sie nie pofatygowal napisac skad ma wiadomosci - to takie zdanie nie mowi "wszystkiego", niestety. Pamietam kilometrowe artykuly o 100% raku glowy dla uzytkownikow telefonow komorkowych i jakos do tej pory nie zarejestrowano ZADNEGO zwiekszenia wystepowania raka mozgu ( bez wzgledu w jakiej postaci).

Jestem za tym, aby podchodzono do nowosci z dystansem, i lepiej na zimne dmuchac itd itd, ale jak po 50 latach uzytkowania mokrofalowki nic nie stwierdzono, to chyba moze czas przestac sie tej "nowosci" bac?

Co do jednego (JEDYNEGO) negatywnego badania biologa ( a wiec naukowca) szwajcarskiego , pana Hansa Hertela - to niestety, nie udalo sie ich powtorzyc w zadnym labolatorium ani przez zadnego naukowca - a badanie naukowe jak wiadomo powinno byc powtarzalne, aby go zatwierdzic, szczegolnie, ze gdy pan Hertel robil swoje badanie w 1991 roku moze nie bylo wiele mikrofalowek, ale dzisiaj - np w samej Francji jest ich w uzyciu 25 milionow - wiec ze tak powiem probka badawcza - spora... i moznaby ja przeciez powtarzac (nawet na bobasach , starcach, chorych w szpitalach - bo nie tylko kobiety podgrzewaja noworodkom mleko, ale w szpitalach tez podgrzewa sie jedzenie itd itd)- przeciez on badal tylko podgrzane mleko, i zadnego problemu nie ma, aby to mleko podgrzac i zbadac... no niestety nikt takich samych wynikow co pan Hertel  nie otrzymal - ale 25 lat pozniej stale sie na niego niektorzy powoluja.

Poszukaj na youtube "5 sposobów na dania z mikrofalówki"  :) Kanał "5 sposobów na..."

Mój hit- jajka na twardo :) Jak nie miałam spowodnego dostępu do kuchni nr 1.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.