Temat: czy warto kupic parowar

Moze jakis polecacie? Tak do 300zl:) 

givemefuel napisał(a):

Najlepszy zakup na świecie! Nie wiem czemu, ale dużo osób kojarzy gotowanie na parze z rozgotowanym kurczakiem bez smaku, rybą w folii i warzywami typu brokuły, a prawda jest taka, że na parze można zrobić wszystko. Ja mięso prawie zawsze przygotowuję z patelni, natomiast parowar służy mi głównie do przygotowywania węglowodanów - ryż, kasze, ziemniaki, wszystko robię na parze :) Ryż i kasze zawsze wychodzą na sypko, idealnie ugotowane, co prawda gotują się dłużej, ale ogromna zaleta parowaru jest taka, że nastawiasz timer i niczym się nie interesujesz. Możesz zasnąć albo wyjść z domu i on się wyłączy na czas, zero zmartwień, nic się nie przypali, nie wygotuje, przychodzisz na gotowe. Idealne rozwiązanie, zwłaszcza przy dziecku. Także na spokojnie możesz zrobić cały obiad, czas przygotowania jakieś 5 minut - wrzucasz ryż, jakieś mięso z przyprawami, warzywa (nawet mrożone) i nic Cię więcej nie interesuje. Dzięki temu, że mam parowar zaczęłam jeść w ogóle brązowy ryż, bo do szału mnie doprowadzało stanie nad garem 40 minut, a do parowaru wstawiam i wracam na zrobione :) 
przekonalas mnie:)

Ja kupiłam specjalnie na potrzeby diety, dałam około 140zł (Tefal). Jest bardzo prosty, ale te urządzenia takie mają być, ma parować i tyle. Opinie miał bardzo dobre. Nie zawiodłam się, kurczak, ryby wychodzą bardzo smaczne, warzywa o niebo lepsze (tylko mi marchew nie smakuje) niż z wody. Fajna jest przystawka do ryżu, całe danie mogę zrobić na raz.

Pasek wagi

Nie wyobrażam sobie życia bez parowaru (i szybkowaru, ale to inna bajka :))!!! 

Próbowałam z nakładkami na garnek, próbowałam z bambusowymi parowarami - sprawdza się nieźle, ale elektroniczny ma tę zaletę, że zużywa bardzo mało wody, nie gotuje się to jak głupie (jak woda w garnku "pod sitkiem"), mogę zaprogramować na tyle minut, ile chcę i pójść robić coś innego. dzwonek informuje mnie, że żarło gotowe, a jak zapomnę się kompletnie - mój ma funkcję podtrzymywania ciepła. 

Parowar wykorzystuję rzecz jasna do warzyw, ale też np. jabłko z niego = poezja! o wiele częściej jem... buraki :D uwielbiam je, próbowałam je gotować, piec, i wreszcie znalazłam sposób idealny: robię je w szybkowarze - 5 minut gotowania, ha!, potem ścieram na tarce i odgrzewam w parowarze, troszkę je dogotowując. mniaaaaaam! Nie testowałam zbyt wielu przepisów nie-warzywnych, bo jestem weganką, no i mam szybkowar, więc bardzo dużo rzeczy robię właśnie w nim. To wg mnie zestaw idealny: parowar + szybkowar. Zmieniły moje życie w kuchni, serio. 

Parowaru używam też do odgrzewania potraw. Mikrofalówkę wywaliłam lata temu. Na mojej kuchence szybko się wszystko przypala, nie chcę jedzenia odsmażać - nie używam w ogóle oleju, a na wodzie przypala się jeszcze szybciej - i tu parowar jak znalazł! Mój był w zestawie z pojemniczkami - czy to na ryż, czy zupę - ale często wkładam jakiś pojemnik szklany, w którym jedzenie przechowuję w lodówce. Mieści się spokojnie. Także nie musisz szukać czegoś z pojemniczkami, wystarczy w sklepie wziąć z jakieś półki miskę czy pojemnik "lunchowy" i sprawdzić, czy się zmieści taki, żeby wystarczył na odgrzanie np. ziemniaków czy buraczków, hehe ;) 

To jest też dobra opcja, jeśli nie chcesz, żeby jedzenie dotykało plastiku: sprawdź, czy jakiś stalowy/szklany pojemnik mieści się do parowaru i po sprawie :D Tylko wtedy trochę dłużej czasu trzeba liczyć, bo się inaczej nagrzewa, oczywiście. 

Także generalnie polecam bardzo, bardzo, bardzo! 

Zwróć uwagę, żeby miał kilka ważnych opcji:

- sam się wyłącza, ew. przechodzi w tryb podtrzymywania ciepła (nie jest to kluczowe, ale na pewno przydatne)

- możliwość dolania wody W TRAKCIE! powinien być taki dzyndzelek/lejek mały jakby, i żeby był do tego dostęp, jak sitka są nałożone i się wszystko gotuje. Zdejmowanie tego, jak się okaże, że wlałaś za mało wody, grozi może nie poparzeniem, ale buchnięcie takiej gorącej pary przyjemne nie jest.

Niektórzy piszą o problemie z myciem. Nie mam zmywarki, zmywa mój facet, więc problemu nie mam :D Żartuję. Mam czasem kłopot, ale znalazłam rozwiązanie. Raz, że używam pojemniczków do mniejszych porcji, dwa - wyłożyłam parowar takimi silikonowymi wyściółkami, przeznaczonymi do parowarów bambusowych (na amazonie pod nazwami: Silicone Steamer Mesh Non-Stick Round Dumplings Mat / Silicone Steamer Mesh / Pad). Zaraz poszukam jakiegoś zdjęcia:

Kupiłam kilka, pocięłam tak, żeby pasowały do parowarowych pojemników - i jest trzysta razy mniej roboty :D 

No, także polecam bardzo, raz jeszcze ;) 

Pasek wagi

a nie moze byc do 400 zl? ( od 370 do 410 zl)

https://allegro.pl/artykul/philips-multicooker-hd3...

Polecam multicooker ( dlaczego nie Philips) - mam i gotuje w nim na parze, dusze, podgrzewam, gotuje normalnie, czasami w nim smaze, robie ciasto.... gotuje zupy, ryz (funkcja ryz - jest boska - ryz jest na sypko,nie mieszam - nie denerwuje sie tylko czekam, az "sie zrobi"....

Funkcje urządzenia, czyli co Multicooker właściwie potrafi?

Urządzenie wielofunkcyjne Philips Multicooker HD 3037 to sprzęt, który piecze, gotuje, dusi, gotuje na parze, a także smaży, robi konfitury, jogurty, podgrzewa i utrzymuje temperaturę przyrządzonych potraw. Czy on naprawdę robi wszystko?

Multicooker wyposażony został w zestaw automatycznych programów, by móc przygotować praktycznie każdy rodzaj potrawy. W niektórych przypadkach, oprócz wyboru domyślnie ustawionego czasu i temperatury, dodatkowo możemy sterować tymi wartościami samodzielnie, w zależności od rodzaju i ilości przygotowywanej potrawy, a także od upodobań smakowych. Zakresy swobody wyboru poszczególnych wartości zależą od wybranej funkcji.

(funkcji jest kilkanascie)

Résultat de recherche d'images pour  Résultat de recherche d'images pour  Résultat de recherche d'images pour

Goraco nie polecam tych najnowszych, gdyz nie  mozna otworzyc ich w trakcie gotowania szczegolnie  dla kogos - kto jak ja lubi sprobowac w trakcie przyrzadzania, cos tam dorzucic albo odjac. Chociaz te maszyny na parze tez gotuja (cena jest jednak wyzsza).

Résultat de recherche d'images pour

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.