Temat: Nasiona Chia

Podrzucicie jakieś fajne przepisy na wykorzystanie nasion chia?

Jadłam już z mlekiem, mlekiem z kakao, mlekiem z odrobiną masła orzechowego, mlekiem z kawą rozpuszczalną, melisą(bez mleka), dziś robię z jogurtem naturalnym. Wszystko to z owocami i/lub granolą.

Jem je na sucho, 5-6 razy dziennie po łyżeczce. Uzaleznilam się totalnie. :D Chia to moja odpowiedź na każde "coś bym zjadla". Nasionka są przepyszne, a przy jedzeniu ich na duch trzeba się chwilę "nameczyc". To skutecznie zaspokaja ochotę na małe "cos".

Ptasie mleczko

EgyptianCat napisał(a):

Jem je na sucho, 5-6 razy dziennie po łyżeczce. Uzaleznilam się totalnie. :D Chia to moja odpowiedź na każde "coś bym zjadla". Nasionka są przepyszne, a przy jedzeniu ich na duch trzeba się chwilę "nameczyc". To skutecznie zaspokaja ochotę na małe "cos".
Strasznie dużo :D to ja te 3 łyżeczki mam w 2gim śniadaniu, bo mam napisane, żeby więcej nie jeść :P 

Ptasie mleczko! Ładnie wygląda, zaraz obczaję przepis

one maja neutralny smak to mozna je dodawac praktycznie wszedzie

Array

Budyń z chia, koktaile z chia, można je dodawać do wszystkiego

Ja robię pudding chia: daję kilka łyżeczek nasion do mleka roślinnego, mieszam, odstawiam do lodówki na kilka godzin, potem na to świeże owoce. Jest w necie sporo przepisów na pudding chia, też z mlekiem kokosowym. 

ja jem puddung jak kolezanka wyzej albo z koktajlem albo posypuje owsiankę...tez czytalam, zeby jesc tego po 3 lyzeczki dziennie

Pasek wagi

pigla napisał(a):

Ja robię pudding chia: daję kilka łyżeczek nasion do mleka roślinnego, mieszam, odstawiam do lodówki na kilka godzin, potem na to świeże owoce. Jest w necie sporo przepisów na pudding chia, też z mlekiem kokosowym. 
tak właśnie robię od początku, czytałam właśnie, że nie powinno się jeść samych ziaren tylko takich po kilku godzinach moczenia, z melisą jest też dobre, dziś robiłam na jogurcie naturalnym, też dobre

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.