- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
27 września 2016, 11:03
Trochę późno się do tego zbieram, ale na targu wciąż sporo dojrzałych owoców i warzyw. Co można jeszcze zawekować na zimę? Podzielcie się pomysłami a może nawet przepisami?
Za mną chodzą jakieś chutneye i ajwary. Jakie są Wasze ulubione przetwory na zimę?
21 lipca 2018, 17:47
Napisalam ci w ogródkowym ;)
22 lipca 2018, 12:28
Liandra, te 55% mięsa to znaleźliśmy w szynce z indyka od Tar***ńskiego. Więc nie chodzi mi o tani produkt z marketu. Dżemy, o których pisałam to też z Łowicza a zawsze miałam tego producenta za solidną firmę. Na szczęście jednak lubię sama gotować i przetwarzać. W sklepach jest coraz mniej półek, które mnie interesują. Omijam gotowce, alkohol, słodycze (poza czekoladą), napoje.
Sadcat - czekośliwka -
22 lipca 2018, 12:35
dziewczyny nie wyszla mi, zalamalam sie. Jest konsystencja plynna w sloikach, nie stezalo... to nic, bedzie do jogurtu ;) ale w smaku pycha
22 lipca 2018, 12:51
Sadcat, to niestety smaży się nawet nie godzinami, ale całymi dniami. Ja zaczęłam w poniedziałek, to skończyłam gdzieś koło czwartku. Oczywiście pilnujesz, mieszasz. Zapach w domu obłędny. A pektynę dawałaś?
22 lipca 2018, 13:25
nie dawalam, tylko cukier i czekolade gorzka :) i smazylas to jak? Jednego dnia iles godzin, potem do lodowki i znow na nastepny dzien? W tym samym garnku?
Znalazlam przepis taki, ze mialo wyjsc a nie wyszlo ;L
22 lipca 2018, 14:13
Podzielę się przepisem na sałatkę z ogórków z pieprzem. Dostałam przepis dwa lata temu i bardzo nam smakuje. Mam wysyp ogórków ale tą robię gdy już pokazuje się tańsza papryka.
4kg ogórków, 1kg cebuli, 1kg marchwi, 1 kg papryki - marchew utrzeć na grubej tarce jarzynowej, ogórki ze skórką w plasterki, cebulę w półkrążki, paprykę na drobno. Do gara z warzywami dodać: 1 główka czosnku w plasterkach, 1 szkl cukru, 3/4 szkl soli, 2-3 szkl octu, 1 łyżka (tak, pełna łyżka) mielonego pieprzu, kilkanaście ziaren ziela angielskiego i 5-7 liści laurowych. Wszystko wymieszać, zostawić na kilka godzin żeby zmiękło, pasteryzować w słoiczkach 15 minut.
Edytowałam ilość spli gdyby ktoś chciał wykorzystać przepis. W tamtym roku nie była zbyt słona a w tym jednak dorzuciłam warzyw żeby złagodzić. Nie wiem czy to sugestia Liandry czy sól bardziej słona xDD
Edytowany przez 4 sierpnia 2018, 14:50
23 lipca 2018, 15:02
Wypróbuje na pewno :) Ale ta szklanka soli mnie niepokoi! To jest mega dużo w momencie gdy to...zostaje w warzywach...-mam sporo przepisów gdzie sałatki się zasala i odstawia, ale potem całą tą solanke się odlewa i wyrzuca a dopiero potem daje zalewę z cukrem i octem..
Sadcat- nie lubie tego-raz zrobiłam i uważam że nie warte pracy i bez wartości odżywczych ta nutella ze śliwek ale przepis gdzieś zachował się--mam takie proporcje i jak najbardziej było to udane jeśli chodzi o konsystencję.
Nutella ze sliwek
2,5kg śliwek, 1kg cukru, cukier waniliowy, 20dag ciemnego kakao
śliwki zmielić, zmieszać z cukrem i gotować ok 2 godziny mieszając, dodać kakao, cukier waniliowy i gotowac jeszcze 10 minut, gorące do słoików i nie pasteryzować! gęstnieje stygnąc.
Do swojego płynnego możesz bez problemu dodac pektynę w każdej chwili...po prostu wylej to do gara, zagotuj i dodaj co trzeba.
A konfitury, takie babcine, gęste, niemal dające się kroić to niestety tak- nawet kilka dni się gotowało na wolniutkim ogniu(mega łatwo przywiera)-tylko co w tym wartościowego? sam cukier, wszystko co w owocach było dawno się wygotowalo...
Edytowany przez 23 lipca 2018, 15:08
23 lipca 2018, 15:50
to moze blad popelnilam tu, ze nie dalam az tylw cukru :) no nic.
A dzis od rana zrobione mam: sok z czerwonej porzeczki, kompor ze sliwek i kompot z mirabelek, wyszlo po ok 8 sloikow :)
23 lipca 2018, 15:53
Podzielę się przepisem na sałatkę z ogórków z pieprzem. Dostałam przepis dwa lata temu i bardzo nam smakuje. Mam wysyp ogórków ale tą robię gdy już pokazuje się tańsza papryka.4kg ogórków, 1kg cebuli, 1kg marchwi, 1 kg papryki - marchew utrzeć na grubej tarce jarzynowej, ogórki ze skórką w plasterki, cebulę w półkrążki, paprykę na drobno. Do gara z warzywami dodać: 1 główka czosnku w plasterkach, 1 szkl cukru, 1 szkl soli, 2-3 szkl octu, 1 łyżka (tak, pełna łyżka) mielonego pieprzu, kilkanaście ziaren ziela angielskiego i 5-7 liści laurowych. Wszystko wymieszać, zostawić na kilka godzin żeby zmiękło, pasteryzować w słoiczkach 15 minut.
O moze zrobie, jak mi miejsca starczy (choc watpie :(). Tylko nie do konca,zrozumialam przepis. To z gara potem do sloikow i zalac jezzcze czyms+
?
23 lipca 2018, 15:59
Nie trzeba niczym zalewać - warzywa puszczą tyle soku że spokojnie będą przykryte płynem.
Liandra - co do soli - sałatka jest sprawdzona i normalnie słona. Jeśli z warzyw odlewa się "solankę" to cała zawartość przed odlaniem jest tak samo słona jak warzywa po odlaniu. My nie lubimy ani zbyt słodkich potraw ani zbyt kwaśnych czy słonych. Ta ilość przypraw jest w moim odczuciu bardzo dobrze zestawiona, a sama daję 2 szklanki octu. Można przed włożeniem do słoiczków spróbować sałatkę i ewentualnie dać 3 szklankę octu gdy ktoś woli bardziej kwaśne.
Edytowany przez 23 lipca 2018, 16:08