- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
15 kwietnia 2016, 08:01
Witam, otóż, mam pewien problem. Od jakiegoś czasu piekę własny chleb graham na żytnim zakwasie. Pogubiłam się trochę, bo zawsze uważałam, że taki swój wyrób jest na pewno dużo zdrowszy (zwłaszcza, że nie dodaję do niego soli) no i mniej kaloryczny. Jednak, gdy ostatnio wpadłam na pomysł by za pomocą wagi kuchennej zważyć jedną kromkę mojego chleba, okazało się, że waży tyle, co 4 kromki chleba kupnego i to pszennego... (ok.120 g). W związku z tym, opłaca się dalej jeść chleb swojego wyrobu? Na czym to polega?
15 kwietnia 2016, 08:08
Bo w pieczeniu własnego chleba nie chodzi o to by był on mniej kaloryczny a zdrowszy i wiesz dokładnie jaki jest jego skład...swoją drogą to nie wiem jak może Ci smakować chleb bez soli, kiedyś zapomniałam posolić ( też sama piekę) i był obrzydliwy smakował jak papier. Poza tym nie ma sensu pomijać soli bo jest ona też potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu , do chleba dodajesz zaledwie 1,5 łyżeczki płaskiej.
Edit: Ja pomijam sól jak gotuję ryż , ziemniaki czy inne warzywa...bo one mają swój naturalny smak a mąka jest nijaka.
Edytowany przez HelloPomello 15 kwietnia 2016, 08:10
15 kwietnia 2016, 08:29
Ale nie patrz tylko na wagę, bo ona zależy od wilgotności. Jak masz wilgotny chleb, to będzie cięższy niż suchy. Policz kcal całości, podziel na ilość kromek, tak będzie dokładniej.
15 kwietnia 2016, 08:46
Czy mogłabym prosić o przepisy na Wasz chleb? Ja również piekę, ale wychodzi mi zbyt kleisty. Może macie jakieś sprawdzone sposoby, by taki nie był?
Co do kaloryczności, to powinnaś zważyć suche składniki , przed dodaniem wody i policzyć ich kaloryczność. Po upieczeniu zważ cały chleb i wówczas będziesz wiedziała :waga chleba= kalorie suchych składników. Podziel sobie kaloryczność na 100 gram i będzie latwo policzyć ile ma kromka.
15 kwietnia 2016, 09:03
kalorycznosci mojego chleba az boje sie liczyc, bo jest w nim sezam, słonecznik, zurawina i siemie, a to ma kalorii sporo :) ale zyskuje na smaku i zdrowiu, wiec pieke i wcinam. Robie bez soli bo zauwazyłam, ze po jej dodaniu mniej rośnie.Podobno sól zabija drożdzę. A smak... mozna sie przyzwyczaić.
15 kwietnia 2016, 09:08
Czy mogłabym prosić o przepisy na Wasz chleb? Ja również piekę, ale wychodzi mi zbyt kleisty. Może macie jakieś sprawdzone sposoby, by taki nie był?Co do kaloryczności, to powinnaś zważyć suche składniki , przed dodaniem wody i policzyć ich kaloryczność. Po upieczeniu zważ cały chleb i wówczas będziesz wiedziała :waga chleba= kalorie suchych składników. Podziel sobie kaloryczność na 100 gram i będzie latwo policzyć ile ma kromka.
- u mnie jest zawsze w składzie 500g mąki (bezglutenowej róznej, w tym rózne ziarenka i zurawina, łyzka cukru, torebeczka drożdzy suchych) do tego 350ml mleka, dwa jajka i łyzka oliwy
Pieke w maszynie, wiec zawsze wychodzi chrupiacy i wilgotny
15 kwietnia 2016, 09:28
Mój przepis na chleb jest tu: http://wyborne-danie.blog.pl
Chociaż ostatnio trochę go zmodyfikowałam i daje 3/4 mąki graham i 1/4 kg pszennej ;)
15 kwietnia 2016, 09:31
- u mnie jest zawsze w składzie 500g mąki (bezglutenowej róznej, w tym rózne ziarenka i zurawina, łyzka cukru, torebeczka drożdzy suchych) do tego 350ml mleka, dwa jajka i łyzka oliwyPieke w maszynie, wiec zawsze wychodzi chrupiacy i wilgotnyCzy mogłabym prosić o przepisy na Wasz chleb? Ja również piekę, ale wychodzi mi zbyt kleisty. Może macie jakieś sprawdzone sposoby, by taki nie był?Co do kaloryczności, to powinnaś zważyć suche składniki , przed dodaniem wody i policzyć ich kaloryczność. Po upieczeniu zważ cały chleb i wówczas będziesz wiedziała :waga chleba= kalorie suchych składników. Podziel sobie kaloryczność na 100 gram i będzie latwo policzyć ile ma kromka.
Dziękuję za przepis. Faktycznie Twój chleb jest na wypasie. Ja swój piekę na zakwasie, wiec zakwas żytni, mąka żytnia, pytlowa, sól, oliwa i woda. A dodatki wg uznania. Pomimo wielu prób, zawsze wychodzi zbyt kleisty.
15 kwietnia 2016, 09:32
Mój przepis na chleb jest tu: http://wyborne-danie.blog.plChociaż ostatnio trochę go zmodyfikowałam i daje 3/4 mąki graham i 1/4 kg pszennej ;)
Dzieki:-)