Temat: Ciasto dla diabetyka

Mam zrobić ciasto dla cukrzyka. Pomyślałam, że będzie to ciasto marchewkowe. Znalazłam 3 przepisy, ale nie wiem, który lepszy. Najpierw myślałam, że chodzi o cukier, ale poczytałam w necie i wyszło, że bardziej chodzi o wymiennik węglowodanowy (ww). Nie znam się, które lepsze dla cukrzyków? Dodam, że oprócz osób z cukrzycą będzie tam kilka osób które uwielbiają słodycze i nie mają cukrzycy dlatego chciałabym żeby smakowało wszystkim.
Przepis 1: (trochę dla mnie dziwny, bo nie ma ani grama cukru, to będzie w ogóle smakowało jak ciasto?)
400 g marchwi
250 g rodzynek 
200 ml wody 
400 g mąki orkiszowej (typ 2000 lub 1850),
5 jajek,
200 ml oleju
1 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka kardamonu, goździków, anyżku i gałki muszkatołowej

Przepis 2: (również bez cukru...)
3 marchewki
1 szklanka płatków owsianych
3/4 szklanki mąki pszennnej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenuia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki goździków, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego i soli
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki żurawiny 
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka

Przepis 3: (tutaj pojawia się ksylitol)
1kg marchwi
6 jajek
100g gorzkiej czekolady
100g żurawiny suszonej
10łyżek otrębów owsianych
5 łyżek mąki kukurydzianej
100g ksylitolu
1 łyżka cynamonu, goździków, imbiru i kardamonu
1/2 łyżeczki soli

A może nie ma większego znaczenia, które ciasto upiekę?

suszone owoce i gorzka czekolada odpada, bo maja cukier

Pasek wagi

wg mnie 1. przepis byłby najlepszy, ale coś dużo w nim rodzynek - a rodzynki to też cukier..

Wszystkie przepisy są w porządku, tylko jedna podstawowa zasada - zrezygnuj z suszonych owoców. Często w procesie suszenia dodaje się do nich cukier, a ja np. rodzynki stosuję do podwyższania poziomu cukru. Ze swojej strony jednak proponowałabym zrobienie sernika - jest nisko-węglowodanowy, więc ma mniej WW. Jednak jeśli zależy Ci mocno na cieście marchewkowym, to poniżej wstawiam swój przepis. Wszystkim nie-diabetykom również smakowało. 

SKŁADNIKI
Ciasto:
2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych (lub migdałów)
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
stewia/słodzik/ksylitol do smaku
3 jaja
180g gęstego jogurtu naturalnego
60ml soku marchwiowego
1 szklanka drobno startej marchwi (ok. 180g)
50g całych orzechów laskowych
50g całych migdałów
Polewa:
1 łyżeczka żelatyny
4 łyżeczki wrzątku
szczypta stewii/ksylitolu/słodzika do smaku
250g jogurtu greckiego

PRZYGOTOWANIE
Orzechy i migdały zalej wrzątkiem i pozostaw na całą noc. Następnie obierz je ze skórki i lekko posiekaj, aby nie były zbyt drobne. W misce połącz ze sobą mąkę, zmielone orzechy, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. W drugiej misce rozbełtaj jajka z jogurtem i sokiem. Do sypkich składników dodaj rozbełtaną mieszaninę i dokładnie wymieszaj. Dodaj marchew i orzechy, jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Piekarnik nastaw na 170st, a keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej ciasto i piecz ok. 50min., do tzw. "suchego patyczka". Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia. Kiedy już ostygnie, możesz zrobić polewę. Rozpuść żelatynę w 4 łyżkach wrzątku. Poczekaj chwilę, aż będzie letnia. Wtedy dodaj ją stopniowo do jogurtu, energicznie go mieszając. Polewę wyłóż na ciasto i posyp odrobiną cynamonu.

Ale czemu sie dziwisz, że w cieście dla cukrzyka nie ma cukru? Jeśli uważasz, że nie będzie wystarczająco słodkie to dodaj słodzik, najlepiej do pieczenia np. taki na bazie sacharyny. 

Nastya napisał(a):

Ale czemu sie dziwisz, że w cieście dla cukrzyka nie ma cukru? Jeśli uważasz, że nie będzie wystarczająco słodkie to dodaj słodzik, najlepiej do pieczenia np. taki na bazie sacharyny. 

Sussina gold np. Ja polecalabym zrobienie sernika. Mielisz ser, dajesz jajka, jakis aromat, troszke maki do zageszczenia. No musialabys poczyrac przepisy. Nie ma cukru, minimalna ilosc ww z mąki. Nie robisz spodu. Takie fit ciasto dobre tez dla diabetykow chyba 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.