Temat: Kakao zamiast czeko. w cieście?

Posiadam przepis na ciasto czekoladowe bez mąki pszennej. Chcę je zrobić na ksylitolu, bez cukru (tak by było malutko węgli) Jednak wśród składników jest 50g czekolady gorzkiej (która zawiera sporo cukrów). Czy czekoladę mogę zastąpić 50g masła z kakao gorzkim ? Jeśli tak to ile dać kakao? 

Pasek wagi

Sweetestthing napisał(a):

Monic6241 napisał(a):

Posiadam przepis na ciasto czekoladowe bez mąki pszennej. Chcę je zrobić na ksylitolu, bez cukru (tak by było malutko węgli) Jednak wśród składników jest 50g czekolady gorzkiej (która zawiera sporo cukrów). Czy czekoladę mogę zastąpić 50g masła z kakao gorzkim ? Jeśli tak to ile dać kakao? 
Oczywiście, że możesz: pół kostki masła, 2 łyżki wody i 2-3 łyżki kakao plus słodzik jaki chcesz. Nie musisz używać kupnej czekolady, bo przepis tak mówi.

Dzięki :-*

Pasek wagi

Ja robię często taki sosik z masła i kakao zamiar czekolady. Wychodzi równie dobry, a może nawet i lepszy.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.