Temat: Kakao zamiast czeko. w cieście?

Posiadam przepis na ciasto czekoladowe bez mąki pszennej. Chcę je zrobić na ksylitolu, bez cukru (tak by było malutko węgli) Jednak wśród składników jest 50g czekolady gorzkiej (która zawiera sporo cukrów). Czy czekoladę mogę zastąpić 50g masła z kakao gorzkim ? Jeśli tak to ile dać kakao? 

Pasek wagi

na moje oko ciasto wyjdzie suche jak wior jesli uzyjesz kakao

Myślę że przesadzasz, 50 g czekolady gorzkiej 70% to jakieś 20 g węgli. Zakładam że ciasta nie zjesz całego na raz, więc na porcję wyjdą jakieś śladowe ilości.

Pasek wagi

jeżeli to jest ciasto typu brownie to nie zastępuj czekolady kakao bo to mija się z celem. Natomiast jeżeli to ma być ciasto typu murzynek ale nie wilgotne i lepkie jak brownie to możesz. Zależy jakie to ciasto bo czekoladowe czekoladowemu nierówne. Kup surowa gorzkoa czekolade która nie ma w składzie cukru i będzie ok.  

Czekolada gorzka nie powinna zawierac duzo cukru, 20-30g na 100g, czyli na cale ciasto wyszloby ci 10-15g (czyli pewnie z 1g na kawalek) a to przeciez nieduzo. Jesli jednak bardzo chcesz to zastapic, to ja bym wziela polowe masla (25g) + kakao bo maslo jest bardziej "mokre" niz czekolada.

Boże musisz tak wydziwiać? Nie można zrobić ciasta według przepisu? Nie przytyjesz przecież 

Czakii napisał(a):

Boże musisz tak wydziwiać? Nie można zrobić ciasta według przepisu? Nie przytyjesz przecież 

Tak muszę tak wydziwiać, stałam o krok od cukrzycy. Żeby nie wrócić do tego stanu muszę skrupulatnie liczyć węglowodany i spożywac ich malutko. Tak zaleciła mi gastrolog-dietetyk.

Pasek wagi

snowflake_88 napisał(a):

Myślę że przesadzasz, 50 g czekolady gorzkiej 70% to jakieś 20 g węgli. Zakładam że ciasta nie zjesz całego na raz, więc na porcję wyjdą jakieś śladowe ilości.

Gdy dodam inne składniki typu mąka orzechowa to trochę węgli się nazbiera a blaszkę zjem na 4 porcję na całość kolacji

Pasek wagi

Monic6241 napisał(a):

Posiadam przepis na ciasto czekoladowe bez mąki pszennej. Chcę je zrobić na ksylitolu, bez cukru (tak by było malutko węgli) Jednak wśród składników jest 50g czekolady gorzkiej (która zawiera sporo cukrów). Czy czekoladę mogę zastąpić 50g masła z kakao gorzkim ? Jeśli tak to ile dać kakao? 

Oczywiście, że możesz: pół kostki masła, 2 łyżki wody i 2-3 łyżki kakao plus słodzik jaki chcesz. Nie musisz używać kupnej czekolady, bo przepis tak mówi.

Monic6241 napisał(a):

Czakii napisał(a):

Boże musisz tak wydziwiać? Nie można zrobić ciasta według przepisu? Nie przytyjesz przecież 
Tak muszę tak wydziwiać, stałam o krok od cukrzycy. Żeby nie wrócić do tego stanu muszę skrupulatnie liczyć węglowodany i spożywac ich malutko. Tak zaleciła mi gastrolog-dietetyk.

A no chyba że tak to przepraszam

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.