- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
17 grudnia 2015, 12:53
Posiadam przepis na ciasto czekoladowe bez mąki pszennej. Chcę je zrobić na ksylitolu, bez cukru (tak by było malutko węgli) Jednak wśród składników jest 50g czekolady gorzkiej (która zawiera sporo cukrów). Czy czekoladę mogę zastąpić 50g masła z kakao gorzkim ? Jeśli tak to ile dać kakao?
Edytowany przez Monic6241 17 grudnia 2015, 12:56
17 grudnia 2015, 13:48
Myślę że przesadzasz, 50 g czekolady gorzkiej 70% to jakieś 20 g węgli. Zakładam że ciasta nie zjesz całego na raz, więc na porcję wyjdą jakieś śladowe ilości.
17 grudnia 2015, 13:48
jeżeli to jest ciasto typu brownie to nie zastępuj czekolady kakao bo to mija się z celem. Natomiast jeżeli to ma być ciasto typu murzynek ale nie wilgotne i lepkie jak brownie to możesz. Zależy jakie to ciasto bo czekoladowe czekoladowemu nierówne. Kup surowa gorzkoa czekolade która nie ma w składzie cukru i będzie ok.
17 grudnia 2015, 13:49
Czekolada gorzka nie powinna zawierac duzo cukru, 20-30g na 100g, czyli na cale ciasto wyszloby ci 10-15g (czyli pewnie z 1g na kawalek) a to przeciez nieduzo. Jesli jednak bardzo chcesz to zastapic, to ja bym wziela polowe masla (25g) + kakao bo maslo jest bardziej "mokre" niz czekolada.
17 grudnia 2015, 13:50
Boże musisz tak wydziwiać? Nie można zrobić ciasta według przepisu? Nie przytyjesz przecież
17 grudnia 2015, 14:06
Boże musisz tak wydziwiać? Nie można zrobić ciasta według przepisu? Nie przytyjesz przecież
Tak muszę tak wydziwiać, stałam o krok od cukrzycy. Żeby nie wrócić do tego stanu muszę skrupulatnie liczyć węglowodany i spożywac ich malutko. Tak zaleciła mi gastrolog-dietetyk.
17 grudnia 2015, 14:07
Myślę że przesadzasz, 50 g czekolady gorzkiej 70% to jakieś 20 g węgli. Zakładam że ciasta nie zjesz całego na raz, więc na porcję wyjdą jakieś śladowe ilości.
Gdy dodam inne składniki typu mąka orzechowa to trochę węgli się nazbiera a blaszkę zjem na 4 porcję na całość kolacji
Edytowany przez Monic6241 17 grudnia 2015, 14:10
17 grudnia 2015, 14:34
Posiadam przepis na ciasto czekoladowe bez mąki pszennej. Chcę je zrobić na ksylitolu, bez cukru (tak by było malutko węgli) Jednak wśród składników jest 50g czekolady gorzkiej (która zawiera sporo cukrów). Czy czekoladę mogę zastąpić 50g masła z kakao gorzkim ? Jeśli tak to ile dać kakao?
Oczywiście, że możesz: pół kostki masła, 2 łyżki wody i 2-3 łyżki kakao plus słodzik jaki chcesz. Nie musisz używać kupnej czekolady, bo przepis tak mówi.
17 grudnia 2015, 15:29
Tak muszę tak wydziwiać, stałam o krok od cukrzycy. Żeby nie wrócić do tego stanu muszę skrupulatnie liczyć węglowodany i spożywac ich malutko. Tak zaleciła mi gastrolog-dietetyk.Boże musisz tak wydziwiać? Nie można zrobić ciasta według przepisu? Nie przytyjesz przecież
A no chyba że tak to przepraszam