Temat: Kruche ciasto-banan zamiast masła

Znalazłam w Internecie pomysł, żeby masło w ciastach zamienić na puree z bananów w proporcji 1:1, tylko nie wiem, czy mi kruche na tym wyjdzie? Robiłyście tak? A może macie inne sposoby na ''odchudzenie'' kruchego ciasta?

Kruche ciasto bez masła? :-D Absolutnie. Na bananie za cholerę Ci nie wyjdzie :-)

A tak poza tym pierwsze słysze żeby zamieniać w ciastach tłuszcz na banana. Jedyną opcję o jakiej słyszałam to banan w zamian za jajka

Agata7049 napisał(a):

Kruche ciasto bez masła? :-D Absolutnie. Na bananie za cholerę Ci nie wyjdzie :-)A tak poza tym pierwsze słysze żeby zamieniać w ciastach tłuszcz na banana. Jedyną opcję o jakiej słyszałam to banan w zamian za jajka

Ja słyszałam o zamianie jajek na tego gluta powstałego z gotowania siemienia lnianego ;)

Ja kiedyś kruche na jogurcie zamiast masła, wyszło, ale w smaku to już nie to samo :-)

Pasek wagi

A przepraszam bardzo co jest z masłem nie tak i w czym niby banan jest lepszy? :P

Pasek wagi

Banan to raczej zamiast cukru.  Masla nie da się chyba niczym zastąpić - a na pewno niczym zdrowszym.

Lisiaaa napisał(a):

Banan to raczej zamiast cukru.  Masla nie da się chyba niczym zastąpić - a na pewno niczym zdrowszym.

można - oliwą extra vergine

izabela19681 napisał(a):

Lisiaaa napisał(a):

Banan to raczej zamiast cukru.  Masla nie da się chyba niczym zastąpić - a na pewno niczym zdrowszym.
można - oliwą extra vergine

W kruchym cieście ?

Odpowiem ci jako osoba, która akurat kształci się na kierunku gastronomicznym. 

Ciasto kruche bez masła to nie ciasto kruche. Nie mówiąc o tym, że to co napisałaś nie ma sensu. Masło = głównie tłuszcz. Banan = głównie cukrowce. Po za tym główną cechą cista kruchego jest siekanie masła oraz krótkie wyrabianie. Nie mam więc pojęcia jak chcesz tego dokonać używając jako zamiennika banany.

Dam ci radę abyś zrobiła normalne ciasto kruche ale zjadła po prostu trochę mniej :) Tłuszcze w końcu też są nam potrzebne ;) A te zawarte w cieście kruchym będą na pewno niezwykle pyszne :)

izabela19681 napisał(a):

Lisiaaa napisał(a):

Banan to raczej zamiast cukru.  Masla nie da się chyba niczym zastąpić - a na pewno niczym zdrowszym.
można - oliwą extra vergine

Która też w niczym nie jest lepsza/zdrowsza od masła...

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.