- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
2 września 2015, 19:44
Znalazłam w Internecie pomysł, żeby masło w ciastach zamienić na puree z bananów w proporcji 1:1, tylko nie wiem, czy mi kruche na tym wyjdzie? Robiłyście tak? A może macie inne sposoby na ''odchudzenie'' kruchego ciasta?
2 września 2015, 20:17
Kruche ciasto bez masła? :-D Absolutnie. Na bananie za cholerę Ci nie wyjdzie :-)
A tak poza tym pierwsze słysze żeby zamieniać w ciastach tłuszcz na banana. Jedyną opcję o jakiej słyszałam to banan w zamian za jajka
Edytowany przez Agata7049 2 września 2015, 20:17
2 września 2015, 20:31
Kruche ciasto bez masła? :-D Absolutnie. Na bananie za cholerę Ci nie wyjdzie :-)A tak poza tym pierwsze słysze żeby zamieniać w ciastach tłuszcz na banana. Jedyną opcję o jakiej słyszałam to banan w zamian za jajka
Ja słyszałam o zamianie jajek na tego gluta powstałego z gotowania siemienia lnianego ;)
2 września 2015, 20:36
Ja kiedyś kruche na jogurcie zamiast masła, wyszło, ale w smaku to już nie to samo :-)
2 września 2015, 21:01
A przepraszam bardzo co jest z masłem nie tak i w czym niby banan jest lepszy? :P
2 września 2015, 21:25
Banan to raczej zamiast cukru. Masla nie da się chyba niczym zastąpić - a na pewno niczym zdrowszym.
2 września 2015, 21:38
Banan to raczej zamiast cukru. Masla nie da się chyba niczym zastąpić - a na pewno niczym zdrowszym.
można - oliwą extra vergine
2 września 2015, 22:05
można - oliwą extra vergineBanan to raczej zamiast cukru. Masla nie da się chyba niczym zastąpić - a na pewno niczym zdrowszym.
W kruchym cieście ?
2 września 2015, 22:15
Odpowiem ci jako osoba, która akurat kształci się na kierunku gastronomicznym.
Ciasto kruche bez masła to nie ciasto kruche. Nie mówiąc o tym, że to co napisałaś nie ma sensu. Masło = głównie tłuszcz. Banan = głównie cukrowce. Po za tym główną cechą cista kruchego jest siekanie masła oraz krótkie wyrabianie. Nie mam więc pojęcia jak chcesz tego dokonać używając jako zamiennika banany.
Dam ci radę abyś zrobiła normalne ciasto kruche ale zjadła po prostu trochę mniej :) Tłuszcze w końcu też są nam potrzebne ;) A te zawarte w cieście kruchym będą na pewno niezwykle pyszne :)