Temat: Bułki wyszły twarde:(

Ostatnio prosiłam Was o pomysły na bułeczki żytnie. 

W końcu zrobiłam z 2 szklanek mąki żytniej, 1/2 szkl. mąki pszennej i 1/2 szkl. otrębów . Do tego użyłam 1/4 kostki drożdży ( tak jak w przepisie). Jednak bułki mi wyszły bardzo ciężkie twarde- wiecie może dlaczego? Czy to kwestia tego, że dodałam za mało drożdży?

Dałaś za dużo mąki żytniej a za mało pszennej. Proporcje powinny być mniej wiecej pół na pół. Mąka żytnia bardziej nadaje się na chleb niż na bułki.

nie znam sie ale nastepnym razem buleczki wyjda super zobaczysz :) powodzonka 

Pasek wagi

ja zrobilam grahamki wg podobno najlepszego przepisu, byly male, twarde- zbite. dlatego nie zabieram sie za wypieki 

Pasek wagi

Zdarzyło mi się już piec kilka razy pieczywo praktycznie tylko z mąki pszennej graham i razowej żytniej (z niewielkim dodatkiem pszennej jasnej) i na początku chleb czy bułki są nieco twarde, ale po dobrym wystudzeniu miękną. Poza tym takie pieczywo będzie mniejsze i zbite, ale przynajmniej wiemy co jemy ;)

ZdrowaByc napisał(a):

Zdarzyło mi się już piec kilka razy pieczywo praktycznie tylko z mąki pszennej graham i razowej żytniej (z niewielkim dodatkiem pszennej jasnej) i na początku chleb czy bułki są nieco twarde, ale po dobrym wystudzeniu miękną. Poza tym takie pieczywo będzie mniejsze i zbite, ale przynajmniej wiemy co jemy ;)

z mojego przepisu wyszla mala bulka, nie sycila i miala duzo kcal, tyle co 2 kupne

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.