- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
2 kwietnia 2015, 13:08
Ostatnio prosiłam Was o pomysły na bułeczki żytnie.
W końcu zrobiłam z 2 szklanek mąki żytniej, 1/2 szkl. mąki pszennej i 1/2 szkl. otrębów . Do tego użyłam 1/4 kostki drożdży ( tak jak w przepisie). Jednak bułki mi wyszły bardzo ciężkie twarde- wiecie może dlaczego? Czy to kwestia tego, że dodałam za mało drożdży?
2 kwietnia 2015, 13:34
Dałaś za dużo mąki żytniej a za mało pszennej. Proporcje powinny być mniej wiecej pół na pół. Mąka żytnia bardziej nadaje się na chleb niż na bułki.
2 kwietnia 2015, 13:38
nie znam sie ale nastepnym razem buleczki wyjda super zobaczysz :) powodzonka
2 kwietnia 2015, 14:32
ja zrobilam grahamki wg podobno najlepszego przepisu, byly male, twarde- zbite. dlatego nie zabieram sie za wypieki
2 kwietnia 2015, 14:41
Zdarzyło mi się już piec kilka razy pieczywo praktycznie tylko z mąki pszennej graham i razowej żytniej (z niewielkim dodatkiem pszennej jasnej) i na początku chleb czy bułki są nieco twarde, ale po dobrym wystudzeniu miękną. Poza tym takie pieczywo będzie mniejsze i zbite, ale przynajmniej wiemy co jemy ;)
2 kwietnia 2015, 14:51
Zdarzyło mi się już piec kilka razy pieczywo praktycznie tylko z mąki pszennej graham i razowej żytniej (z niewielkim dodatkiem pszennej jasnej) i na początku chleb czy bułki są nieco twarde, ale po dobrym wystudzeniu miękną. Poza tym takie pieczywo będzie mniejsze i zbite, ale przynajmniej wiemy co jemy ;)
z mojego przepisu wyszla mala bulka, nie sycila i miala duzo kcal, tyle co 2 kupne
Edytowany przez wrednababa56 2 kwietnia 2015, 14:51