Temat: przepis na super śniadanie!

chciałam wam polecic przepis na świetne tosty

Składniki na dwa duże tosty:

2 jajka

6 łyżek płatkow owsianych

2 łyżki otrebow

Plasterek sera posiekany 

Pol pomidora i szczypior posiekane

Wszystko mieszamy i pieczemy w rozgrzanym  opiekaczu przez 15 min

Przecudowne i super sycące!

Serio nie przywiera? Nie wierze :D spróbuje po świętach 

Próbował ktoś? :)

JAJKA Z KOKOSEM - składniki:

JAJKA Z KOKOSEM - sposób przygotowania: Zeszklij na oleju cebulę, chili, imbir i posiekany czosnek. Dodaj listki curry, wlej połowę mleka, zagotuj. Wbij jajka, smaż, aż się lekko zetną. Skrop resztą mleka, smaż, aż zetną się całkowicie.

Omlet na słodko

2 jajka

  • 1 łyżka mąki

  • 2 łyżki mleka

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka masła

  • cukier puder

  • konfitury

Jajka wbijamy do garnuszka, dodajemy mąkę oraz cukier. Wszystko razem miksujemy (albo za pomocą miksera albo blendera).
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła. Masło powinno się delikatnie sklarować, zanim wlejemy na patelnię ciasto.
Omlet smażymy z dwóch stron aż do czasu, aż ciasto będzie miało złocisty odcień.
Po usmażeniu kładziemy omlet na talerz, polewamy go zmiksowanymi owocami lub smarujemy dżemem i posypujemy cukrem pudrem.

koktajl z awokado 

Składniki

1 dojrzałe awokado

1/2 jabłka

sok z 1/2 cytryny

1/4 owocu granatu

Jak przygotować koktajl ?

Awokado umyj i osusz. Następnie przekrój nożem wzdłuż owocu i przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Usuń pestkę (w dojrzałym awokado pestkę można łatwo wyjąć – wystarczy podważyć ją łyżeczką i pestka bez problemu oddzieli się od miąższu).

Owoc obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Pokrojony miąższ umieść w pojemniku blendera.

Awokado skrop obficie sokiem z cytryny, dzięki temu zachowa swój zielony kolor.

Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę. Następnie dorzuć do pozostałych składników.

Całość zmiksuj dokładnie, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji koktajlu.

Gotowy koktajl przelej do szklanek i udekoruj pestkami granatu.

Nalesnik kakaowy

1 jajko

  • 100 ml mleka

  • 1 lyzka kakao

  • 1 lyzeczka cynamonu

  • 5 lyzek maki

  • 1 lyzeczka oleju do smazenia

Jajko polaczyc z mlekiem , kakao , maka i cynamonem . Rozkrecic dobrze . Smazyc na patelni wysmarowanej olejem z obu stron grubego nalesnika . Podawac na goraco z kwasna smietana , serkiem homogenizowanym lub twarozkiem

Nie ma jak domowe bułeczki na śniadanie.

  • 420 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej ( ja używam tej drugiej ponieważ mam ją prosto z młyna ;) )
  • 80 g otrębów pszennych
  • 50 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • 20 g oliwy
  • 250g wody
  • 1,5 łyżeczki soli

Drożdże z cukrem zalewamy ciepłą wodą i czekamy aż się uaktywnią, pozostałe składniki wrzucamy do sporej miski. Dodajemy drożdże i zagniatamy ok 10 min, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 min. Formujemy bułeczki i pozostawiamy na 15 min do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 C z termoobiegiem. Opcjonalnie można posmarować bułeczki jajkiem i posypać płatkami owsianymi. Piec 15- 20 min.

Jajeczko z bułeczką

1 bułka, u mnie z ziarnami

  • 2 jajka

  • kawałek pora

  • 3-4 plasterki konserwy z puszki

  • masło

  • szczypiorek

Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać pokrojonego w półplasterki pora, zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę konserwę, podsmażyć. Bułkę przekroić, posmarować masłem i podsmażyć aż się zezłoci. Jajka usmażyć (ja wykorzystałam silikonowe foremki). Na ciepłe bułki wyłożyć pora z konserwą i jajko, całość posypać szczypiorkiem. Smacznego :)

Pomidorki podpiec przez kilka minut w mocno nagrzanym piekarniku.

Na patelni rozgrzać masło. Na nim przesmażyć pokrojoną w paski paprykę i pieczarki pokrojone w cząstki. Zdjąć je na chwilę z patelni. Jajka rozbić widelcem na puszystą masę (omlet będzie pulchniejszy im więcej powietrza „wtłoczymy” ubijając jajka). Masę jajeczną przyprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami sosu TABASCO.

Ponownie na patelni rozgrzać trochę masła. Wrzucić na nie pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wlać masę jajeczną, a jak się zacznie delikatnie ścinać rozłożyć na omlecie upieczone pomidorki, paprykę i pieczarki. Posypać obficie posiekaną natką pietruszki.

Aby ściął się także wierzch omletu można spróbować przewrócić lub wstawić do piekarnika z włączoną opcją górnego grzania.

Kanapki. Oczywiście najlepiej, żeby chleb na kanapki był razowy. Do tego dodajmy trochę białka: do wyboru mamy twaróg, jajko na twardo lub, na przykład ugotowaną piersią z kurczaka czy indyka albo chudą szynką z drobiu. Lub wegetariańsko: na przykład hummus. 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.