Temat: Przepis na ciasto bez proszku do pieczenia

Potrzebuje przepisu, a nawet kilku (poza ciastami na kruchym spodzie), które nie będą zawierały proszku do pieczenia lub sody. Mój partner nie uznaje tych składników i zawsze pada to trudne pytanie 'dodałaś proszek?' On woli zakalec niż pulchniutki biszkopt - bo to dla niego zdrowiej, a ja przezywam traumę jak wyciągam takiego gniota bez proszku z piekarnika. Jest jakiś sposób na ciasto 'bez proszku'?

moze sypalas 3 opakowania proszku i on taki wrazliwy sie zrobil?? (zart) moj tez wielu rzeczy nie lubi w teorii, ale jak nie wie, ze dodalam tajmeniczy skladnik (np. fasole) do brownie, to sam na to nie wpadnie. 

lyzeczka sody nie zmiania zapachu czy smaku ciasta. soda jest jak najbardziej naturalna, wiec nie rozumiem obiekcji. akurat soda jest tak samo chemiczna jak sol. obiekcje co do proszku do pieczenia rozumiem, ale co do sody - nie. 

jak masz przepis z jajkami, to na koniec ubij piane z bialek na sztywno i delikatnie wymieszaj z ciastem, to i bez proszku/sody urosnie.

Sernik - PRZEPIS

Masa serowa:
- 1,5 kg zmielonego twarogu
- 12 jajek
- 25 dag cukru
- 1 cukier waniliowy,
- 15 dag masła,
- skórka z jednej cytryny,
- cukier puder do posypania

Wykonanie:
W misie umieszczamy żółtka oddzielone od białek i ucieramy z cukrem na puszystą masę.
W między czasie topimy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Do ucieranej masy dodajemy stopniowo startą skórkę z pomarańczy i cytryny ( wcześniej sparzamy owoce), cukier waniliowy i wystudzone roztopione masło, które wlewamy w małych ilościach i ucieramy cały czas aby się nie zważyło. Następnie dodajemy najważniejszy składnik czyli zmielony ser.

Smarujemy blachę tłuszczem. Białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z masą serową.
Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1,5 godz. w temperaturze 160 stopni.
Smacznego! :)

Biszkopt
Składniki na biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 - 4 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.