- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
28 stycznia 2015, 18:49
Potrzebuje przepisu, a nawet kilku (poza ciastami na kruchym spodzie), które nie będą zawierały proszku do pieczenia lub sody. Mój partner nie uznaje tych składników i zawsze pada to trudne pytanie 'dodałaś proszek?' On woli zakalec niż pulchniutki biszkopt - bo to dla niego zdrowiej, a ja przezywam traumę jak wyciągam takiego gniota bez proszku z piekarnika. Jest jakiś sposób na ciasto 'bez proszku'?
28 stycznia 2015, 18:59
Prawdziwy biszkopt:
Skladniki:
-3 jajka
-pol szklanki cukru
-pol szklanki maki
-2 kopuaste lyzki maki ziemniaczanej
Ubijasz bialka. Stopniowo dosypujesz cukier, ciagle ubijajac az piana bedzie sztywna. Dodajesz zoltka(po jednym) i miksujesz. Wsypujesz(przez drobne sitko) obie maki i albo mieszasz delikatnie, ale dokladnie, albo krotko miksujesz na wysokich obrotach(im krocej tym lepiej) to do blaszki(dno wylozone papierem, brzegi niczym nie posmarowane, bo biszkopt musi sie po czyms wspinac) i 30 min w 180 stopniach(gora-dol, nie termoobieg
Moj ulubiony biszkopt- przepis na blaszke 22-23 cm
Edit: poza tym drozdzowe i beza!
Edytowany przez siczma 28 stycznia 2015, 18:59
28 stycznia 2015, 19:00
do zwykłego biszkoptu nie trzeba przecież dodawać proszku do pieczenia, jest wtedy bardziej zwarty (łatwiej go też przekroić) ale też smaczny i super na torty
28 stycznia 2015, 19:01
biszkopt spokojnie można zrobić bez proszku tylko białka trzeba długo ubijac i bardzo delikatnie mieszać z reszta dkladnikow
28 stycznia 2015, 19:03
aaah no i przeciez brownie!! Do tego ciasta nie powinno sie proszku uzywac:)
Szarlotka sypana
Tarty
Serniki na zimno i na cieplo
Edytowany przez siczma 28 stycznia 2015, 19:06
28 stycznia 2015, 19:26
Moje umiejętności kulinarne są niewielkie, może dlatego przepisy z proszkiem wychodziły. Koniecznie muszę potrzebować z biszkoptem bez proszku - bo do tej pory piekłam tylko z... No i faktycznie są jeszcze drożdże - to może być wyzwanie, będę potrzebowała czegoś łatwego na początek :)