- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
15 stycznia 2015, 20:04
Nie robie sosow z obawy o ich kalorycznosc, wiec wiecznie serwuje rodzinie puree (ziemniak+mleko+maslo) posypane koperkiem. Macie jakies propozycje? ( byle nie zasmazane i bez maki). Z gory dziekuje za odpowiedzi.
15 stycznia 2015, 20:21
Siczma nie przeczytala, twojego posta, sorki:) czyli jednak to nic dziwnego jesc ziemniaki z pesto? super!
15 stycznia 2015, 20:24
a ja ostatnio do wszystkiego dodaje sos - jog.naturalny z przyprawa tzatziki i czosnek granulowany
lub sos 2 - jog.nat zmieszany z keczupem , polecam do pieczonych ziemniaczków z przyprawą
15 stycznia 2015, 20:30
a ja robie sos na bazie duszonego mieska i do tego cebulka, woda i przyprawy, pieknie sie redukuje i jest sosik; nigdy nie dodaje mąki ani nie robie zadnych zasmazek;
15 stycznia 2015, 23:19
suche ziemniaki z koperkiem rulez
Chyba ze gulasz no to wiadomo...
15 stycznia 2015, 23:46
dzieki dziewczyny za wszystkie pomysly, chetnie widziane sa kolejne propozycje;) u mnie ziemniaki sa czesto, bo dziecko lubi, takze pisac.......
16 stycznia 2015, 01:09
U mnie najczęściej jest ziemniak pure ze śmietaną lub jogurtem. Kalorycznie wychodzi tak samo jak z mlekiem i masłem, ale smak troszkę inny. Sos powstały po pieczeniu mięsa możesz zagęścić mąką ziemniaczaną. Wtedy będzie to ziemniak z ziemniakiem, nie zwiększy to jakoś tragicznie kaloryczności dania. Możesz zblendować duszone warzywa-pomidory, marchew-i dodać do tego ziół, będzie sos bez tłuszczu. Możesz też wymieszać chudy jogurt z żółtkiem, doprawić do smaku i podgrzać mieszając, aż żółtko się zetnie i zagęści sos. To prawie jak carbonarra, do ziemniaków pasuje idealnie.
16 stycznia 2015, 02:38
Do puree dodaj dwie łyżki śmietany 12% i łyzeczkę musztardy (na ok 300 g ziemniaków) pycha :)
16 stycznia 2015, 11:23
U mnie w domu robi się puree z łyżką masła, maślanką (jest mniej tłusta od śmietany i daje bardziej "ostry" smak niż śmietana czy mleko), ząbkiem lub dwoma czosnku. Trzeba podsypać przyprawami do ziemniaków i gotowe.