Temat: Czym polac ziemniaki?

Nie robie sosow z obawy o ich  kalorycznosc, wiec wiecznie serwuje rodzinie puree (ziemniak+mleko+maslo) posypane koperkiem. Macie jakies propozycje? ( byle nie zasmazane i bez maki). Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Pasek wagi

Siczma nie przeczytala, twojego posta, sorki:) czyli jednak to nic dziwnego jesc ziemniaki z pesto? super!

Pasek wagi

a ja ostatnio do wszystkiego dodaje sos - jog.naturalny z przyprawa tzatziki i czosnek granulowany

lub sos 2 - jog.nat zmieszany z keczupem , polecam do pieczonych ziemniaczków z przyprawą

Pasek wagi

Mrs.Hope- z pesto sa przepyszne:) nabieraja calkoem innego smaku

a ja robie sos na bazie duszonego mieska i do tego cebulka, woda i przyprawy, pieknie sie redukuje i jest sosik; nigdy nie dodaje mąki ani nie robie zadnych zasmazek;

suche ziemniaki z koperkiem rulez

Chyba ze gulasz no to wiadomo...

dzieki dziewczyny za wszystkie pomysly, chetnie widziane sa kolejne propozycje;) u mnie ziemniaki sa czesto, bo dziecko lubi, takze pisac.......

Pasek wagi

U mnie najczęściej jest ziemniak pure ze śmietaną lub jogurtem. Kalorycznie wychodzi tak samo jak z mlekiem i masłem, ale smak troszkę inny. Sos powstały po pieczeniu mięsa możesz zagęścić mąką ziemniaczaną. Wtedy będzie to ziemniak z ziemniakiem, nie zwiększy to jakoś tragicznie kaloryczności dania. Możesz zblendować duszone warzywa-pomidory, marchew-i dodać do tego ziół, będzie sos bez tłuszczu. Możesz też wymieszać chudy jogurt z żółtkiem, doprawić do smaku i podgrzać mieszając, aż żółtko się zetnie i zagęści sos. To prawie jak carbonarra, do ziemniaków pasuje idealnie.

Pasek wagi

Do puree dodaj dwie łyżki śmietany 12% i łyzeczkę musztardy (na ok 300 g ziemniaków) pycha :)

U mnie w domu robi się puree z łyżką masła, maślanką (jest mniej tłusta od śmietany i daje bardziej "ostry" smak niż śmietana czy mleko), ząbkiem lub dwoma czosnku. Trzeba podsypać przyprawami do ziemniaków i gotowe. 

ja w ogole nie polewam... chyba ze robie pomidory z jogurtem :)

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.