Temat: Czym polac ziemniaki?

Nie robie sosow z obawy o ich  kalorycznosc, wiec wiecznie serwuje rodzinie puree (ziemniak+mleko+maslo) posypane koperkiem. Macie jakies propozycje? ( byle nie zasmazane i bez maki). Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Pasek wagi

Ja sobie serwowałam ze serkiem białym i cebulą :) taki gzik :) 

ja prawie nie jem miesa tylko same ziemniaki na obiad mi sie zdarzy i wtedy robie tak - gniote , polewam kefirem , i tyle mi do szczescia wystarczy (zakochany) plebejskie podniebienie jak to moja mama mowi (zakochany)

Bo akurat puree jest mniej kaloryczne od sosu .A po drugie ile tego sosu zjesz przecież jesz ziemniaki z sosem a nie sos z ziemniakami, wystarczy trochę dla smaku nic nie musi pływać w sosie. Zresztą dobry sos polega na redukowaniu wywaru a nie na dosypywaniu mąki sos można też zagęścić ciemnym chlebem.

ziemniakow nie jem bo nie chce mi się ich obierać...:-) chyba z pol roku temu je jadlam...ale mi się smak zrobil ziemniaki z koperkiem i kefirem:-) oj chyba mam pomysl na obiad jutrzejszy:-)

podaj do tego kubek maslanki :D 

Mozesz polac roztopionym maslem lub oliwa z oliwek

Albo upiec w piekarniku

Zawsze zostaje ketchup

dodaj do puree chrzanu, albo dużo posiekanego koperku (czy jakie tam zioła lubisz) i razem zmiksuj, albo groszku z miętą,......

ja niczym nie polewam ziemniaków, lubie takie suche prosto po ugotowaniu :)

ooo do purre dodaj pesto zamiast masla:) pyyyszneeee. Moja kolezanka posypuje parmezanem

ja podobnie jak wy dziewczyny duzo nie potrzebuje do ziemniakow ale mam w domu faceta, ktory wiecznie o sosik prosi i mysle zeby zrobic cos na zasadzie pesto ale kto to widzial jesc ziemniaki z pesto:D

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.