- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
22 grudnia 2014, 09:29
Moja masa na pierniczki jest bardzo kleista, watpie zeby dalo sie ja rozwalkowac. Wsadzilam ja na jakis czas do zamrazalnika, myslicie, ze to cos pomoze?
Robilam mase tak:
-50g masla
-pol szklanki cukru
-100g miodu
-2 lyzki przyprawy do piernika
-ok. 260-270g maki pszennej
-jajko
-lyzeczka proszku do pieczenia
Maslo, miod, cukier rozpuscilam w jednej miseczce, wymieszalam i dodalam do reszty skladnikow. Uzyskalam bardzo kleista mase. :(
22 grudnia 2014, 09:52
ciasto na pierniki z dodatkiem miodu zawsze na poczatku będzie kleiste- daj ciastu odpoczac, potrzymaj nawet kilka godzin w lodówce, potem dobrze posyp mąką wałek i stolnicę, powinno się udać
22 grudnia 2014, 10:06
Za malo maki.Ja mialam podobna proporcje skladnikow ale maki bylo 500g I ciasto wyszlo idelne ;)
Edytowany przez Lila99 22 grudnia 2014, 10:06
22 grudnia 2014, 10:19
Wczoraj robiłam. Więcej mąki, trzeba wyrabiac i podsypywac mąką. Ja ponad dziesiec minut wyrabialam.
22 grudnia 2014, 23:50
ale nie przesadzac z urabianiem ciasta. Byleby bylo jednolite, im dluzej urabiasz tym bardziej sie klei( od miodu) potem znowu dodajesz maki az w koncu przesadzisz i ciasto nie bedzie dobre:(
25 grudnia 2014, 20:59
30 grudnia 2014, 23:45
pierniki
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 torebki przyprawy piernikowej
- 1 łyżka masła
- 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
- około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
<na lukier>
- 1 białko
- ok. 2 szklanki cukru pudru
- barwniki spożywcze (opcjonalnie, białe pierniki nawet wyglądają ładniej ;))
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.
Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche (zapewne nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka).
Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki.
Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.