15 listopada 2014, 12:54
slyszalam ze mozna jesc owsianke nawet przyrządzoną na pikantnie , a czy beda do platkow pasowac cytrusy ? mandarynki/pomarancze? bo mam tego duzo w domu i jakos tak teraz o tym pomyslalam ale nie wiem czy takie połączenie będzie zjadliwe ? ![:p :p]()
- Dołączył: 2014-08-28
- Miasto: wrocław
- Liczba postów: 24
16 listopada 2014, 20:10
Owsianka mocno bananowo-czekoladowa
Dzisiaj obudziłam się z ochotą na coś bardzo bananowego. Więc
długo się nie zastanawiając przygotowałam owsiankę na bazie słodkiego
,,domowego mleka bananowego,, i gorzkiego kakao. Patent na gotowanie
bardzo dojrzałego banana w mleku jest jednym z moich ulubionych :-)
A....unoszące się w kuchni zapachy gotującego mleka, kakao, banana,
cynamonu...są gwarantem uśmiechu na cały nawet ten bardzo ciężki dzień.
Składniki:
ok.pół szklanki mleka (1,5%)
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki płatków żytnich
1,5 łyżki mielonego siemia lnianego
1 łyżka ciemnego, gorzkiego kakao
1 średni banan
dojrzałe kiwi
cynamon
suszona żurawina i jagody goji
Przygotowanie:
Mleko gotujemy z dodatkiem banana, którego rozgniatamy widelcem. Jak
mleko zacznie się gotować wsypujemy płatki, siemię, kakao, suszoną
żurawinę i jagody goji. Wszystko ładnie gotujemy razem co jakiś czas
mieszając. Kiedy wystarczająco zgęstnieje posypujemy cynamonem i
wykładamy gorącą owsiankę do miseczki. Dekorujemy kawałkami kiwi. Pycha!
:-)
- Dołączył: 2011-03-16
- Miasto: Kokosowe
- Liczba postów: 840
20 listopada 2014, 08:55
ja polecam-kakaowa owsianka z pomarańcza i platkami migdałów <3