Temat: obiad na zimno na uczelnię

Zaczęłam studia zaoczne, kupiłam sobie lunchbox i w sumie oprócz sałatki z kurczakiem i warzywami nie mam pomysłu na to co mogę sobie robić do jedzenia, wiadomo, nie mam możliwości odgrzania tego. Na pewno wiele z was korzysta z takiej opcji, dlatego proszę, abyście podzieliły się swoimi ulubionymi przepisami na dania na zimno (internet oczywiście też przetrząsnę :p).

Najlepiej gdyby można było to zrobić dzień wcześniej, bo zajęcia mam przeważnie na 8.

Pasek wagi
Aha i jesli chodzi o przygotowanie to np pesto zrobilam wieczorem, rano reszte. Zazwyczaj staram sie robic takie posilki, zeby to byla kwestia 20min z rana, co sie da przygotowuje wieczorem.

Ja na zimno biorę różne wariacje sałatek, owoców albo np owsiankę

Też zaczynam i też kupiłam silikonowe składane pudełko :) Wcześniej studiowałam dziennie, więc problemu nie miałam. Mam zamiar brać owoc/warzywo, orzechy + pożywną kanapkę/sałatkę warzywną, owocową/tortille z warzywami/makaron z warzywami/owocami, zdrowe muffinki. To tylko dwa dni co dwa tygodnie, więc nawet jakbym miała kanapkę brać to i tak można tyle kanapek wykombinować, że mi się nie znudzą :)

U mnie sprawdzają się sałatki:

1. Tuńczyk, ryż, kukurydza, jajka na twardo, jogurt naturalny, sól, pieprz

2. Tortellini, ogórek zielony, rzodkiewka, papryka, kukurydza, jogurt, sól, pieprz

jak ktoś ma podobne pomysły to piszcie, chętnie skorzystam ;)

Pasek wagi

Ja wszystko robię dzień wcześniej, bo zajęcia zaczynam 7/8 :) 

1. Ryż, kurczak, kukurydza, papryka, jogurt

2. Makaron, cukinia, pomidor, twaróg chudy, jogurt 

3. Ryż, kurczak, kukurydza, ananas, jogurt

4. Makaron, kurczak, brokuły, jogurt

5. Pieczarki (ugotowane), groszek, ogórek konserwowy, jogurt 

Pasek wagi

wraps z kurczakiem i warzywami

Składniki

    4 placki tortilli (można upiec samemu)
    mięso z ugotowanego kurczaka
    ogórek
    cebula czerwona
    papryka czerwona, żólta
    liście sałaty, rukoli, roszponki…
    majonez, ketchup, ostry sos chili co kto lubi

Etapy przygotowania

Właściwie to tortille robimy z tego co lubimy lub z takich składników jakie mamy,
Mięso zostało z rosołu – obrałam i podzieliłam na kawałki, placki tortilli smaruję majonezem i pikantnym sosem z chili (dla syna ketchupem) oraz układam na środku mięso, warzywa i sałatę. Zawijam, dzielę na pół…i smacznego ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.