- Dołączył: 2006-04-25
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 3686
9 lutego 2014, 11:47
Niedawno kupiłam sobie w lidlu mąkę do wypieku chleba (zachęcona przepisem na pizze na stronie lidla która wyszła bardzo smaczna).chciałbym wykorzystać jeszcze jakoś ta make.myślicie ze wyjdzie z niej omlet albo naleśniki?
9 lutego 2014, 11:51
Mysle, ze tak, taki maki do wypiekow chleba to zwykle mieszanka roznych ich rodzajow i ewentualnie jakies spulchniacze
- Dołączył: 2014-02-08
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 39
9 lutego 2014, 11:53
cześć, naleśniki można robić z mąki pełnoziarnistej, nie wiem dokładnie jaką masz, ale powinna to być mąka drobno zielona i pszenna. (ja kupuję taką z Lubelli) żytnia jest trudna w obróbce (mam na myśli pełnoziarnista, typ 2000). A może spróbuj upiec chleb.... rewelacyjna sprawa. Musisz sprawdzić na opakowaniu jaką to tak naprawdę masz mąka, sama informacja że na chleb , nic nie mówi bo producenci robią różne mieszanki . Powodzenia![]()
- Dołączył: 2014-02-08
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 39
9 lutego 2014, 11:54
*zmielona - poprawka do poprzedniej wiadomoci
- Dołączył: 2013-04-04
- Miasto: Sopot
- Liczba postów: 1002
9 lutego 2014, 11:59
Wydaje mi się, że ta lidlowa mieszanka ma już w środku drożdże, tym samym do omleta czy naleśników absolutnie się nie dodaje. Zostaw sobie na drugą pizzę. :P
- Dołączył: 2006-04-25
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 3686
9 lutego 2014, 15:40
omlet wyszedl bez problemu :) dodalam jeszcze tylko troche otrab. w smaku nie powalil ale to pewnie dlatego ze nic do niego nie dodalam. posmarowalam tylko koncentratem, wrzucilam na wierzch troche zoltego sera i do mikrofali zeby sie rozpuscil. nastepnym razem wrzuce po prostu mnostwo warzyw juz na patelnie - mysle ze bedzie super :)
- Dołączył: 2013-03-06
- Miasto: Częstochowa
- Liczba postów: 25973
9 lutego 2014, 15:42
ja kupilam gahamke i juz troche inne nalesniki wychodzily, byly bardziej sztywne, placki tortilli polamaly sie podczas zwijania i prowizorycznie jedlismy ten posilek, wole zwykla make i gotowe placki, przynajmniej jedzenie wyglada jak nalezy
- Dołączył: 2006-04-25
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 3686
9 lutego 2014, 16:20
ale moj omlet wygladal zupelnie normalnie :) nie byl twardy, tyklko puszysty (ale to pewnie dlatego ze zawsze ubijam piane z bialek). tylko w smaku nijaki. ale to wina dodatkow - a raczej ich braku :)
- Dołączył: 2013-06-17
- Miasto: Katania
- Liczba postów: 6528
9 lutego 2014, 18:49
ja kupuję 3 ziarna z lubelli,na której jest napisane,że do wypieku chleba i robię z niej wszystko w tym naleśniki i omlety
- Dołączył: 2012-05-13
- Miasto: Guildford
- Liczba postów: 10534
9 lutego 2014, 19:18
A po co do omletu mąka?:p ja zawsze robię z mlekiem tylko