Temat: omlet/naleśniki z maki do wypieku chleba?

Niedawno kupiłam sobie w lidlu mąkę do wypieku chleba (zachęcona przepisem na pizze na stronie lidla która wyszła bardzo smaczna).chciałbym wykorzystać jeszcze jakoś ta make.myślicie ze wyjdzie z niej omlet albo naleśniki?
Mysle, ze tak, taki maki do wypiekow chleba to zwykle mieszanka roznych ich rodzajow i ewentualnie jakies spulchniacze

cześć, naleśniki można robić z mąki pełnoziarnistej, nie wiem dokładnie jaką masz, ale powinna to być mąka drobno zielona i pszenna. (ja kupuję taką z Lubelli)  żytnia jest trudna w obróbce (mam na myśli pełnoziarnista, typ 2000). A może spróbuj upiec chleb.... rewelacyjna sprawa. Musisz sprawdzić na opakowaniu jaką to tak naprawdę masz mąka, sama informacja że na chleb , nic nie mówi bo producenci robią różne mieszanki . Powodzenia

Pasek wagi
*zmielona  - poprawka do poprzedniej wiadomoci
Pasek wagi
Wydaje mi się, że ta lidlowa mieszanka ma już w środku drożdże, tym samym do omleta czy naleśników absolutnie się nie dodaje. Zostaw sobie na drugą pizzę. :P
Pasek wagi
omlet wyszedl bez problemu :) dodalam jeszcze tylko troche otrab. w smaku nie powalil ale to pewnie dlatego ze nic do niego nie dodalam. posmarowalam tylko koncentratem, wrzucilam na wierzch troche zoltego sera i do mikrofali zeby sie rozpuscil. nastepnym razem wrzuce po prostu mnostwo warzyw juz na patelnie - mysle ze bedzie super :)
ja kupilam gahamke i juz troche inne nalesniki wychodzily, byly bardziej sztywne, placki tortilli polamaly sie podczas zwijania i prowizorycznie jedlismy ten posilek, wole zwykla make i gotowe placki, przynajmniej jedzenie wyglada jak nalezy
Pasek wagi
ale moj omlet wygladal zupelnie normalnie :) nie byl twardy, tyklko puszysty (ale to pewnie dlatego ze zawsze ubijam piane z bialek). tylko w smaku nijaki. ale to wina dodatkow - a raczej ich braku :)
ja kupuję 3 ziarna z lubelli,na której jest napisane,że do wypieku chleba i robię z niej wszystko w tym naleśniki i omlety
Pasek wagi
A po co do omletu mąka?:p ja zawsze robię z mlekiem tylko

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.