Temat: Kolacja dla gości - co?

Dziewczyny, poratujcie :) 

Jutro przychodzą do nas jeszcze "zalegli" goście po ślubie, którzy niestety nie dali rady uczestniczyć z nami w tej uroczystości (pół roku temu). Są to starsze osoby, na pewno 50+, znajomi teściów.

Mam przygotować kolację i... zupełnie nie wiem, co podać! Myślałam o czymś na ciepło, ale wiem, że są ludzie, którzy nie lubią pewnych smaków (a mam wprawę jedynie w daniach specyficznych, np. z kuchni meksykańskiej albo ze szpinakiem), więc pomyślałam o czymś bardziej "normalnym".

Chciałabym żeby było w miarę przyzwoicie, elegancko... przynajmniej na tyle, na ile się da.
Wymyśliłam takie menu:

Na początek:
- winogrona różowe
- sery
- orzechy / ? 

Kolacja:
- pieczywo
- sałatki - dwie do wyboru, np. z porów, jarzynowa
- wędliny, ser
- pomidory z cebulką 
- wino

Deser:
- sernik wiedeński
- kawa
- owoce

Myślicie, że to da radę?
Trochę się denerwuję, bo zupełnie nie znam tych państwa, nie znam więc ich podejścia do życia ani gustów. :) 

Czy może powinnam przygotować coś na ciepło?
Myślałam jeszcze o leczo, ale sama nie wiem...  

???
...
Pasek wagi
wg powinnaś podac również cos na ciepło. Na początek podałabym: na dużym płaskim talerzu w samym środku polędwica z łososia -cienkie plasterki fantazyjnie (nie "od linijki") ułożone, wokół tego ugotowane, przekrojone na pół jajka, przedostatni rząd to np sałatka jarzynowa tradycyjna   a na samym brzegu rzodkiewki pokrojone na 1/4. Pod sałatke i rzodkiewki można położyc porwane listki sałaty lodowej (lodowej bo jest bardziej jędrna niż masłowa).Po jajkach można polac sosem lub podac ten sos w osobnym naczyniu (jogurt naturalny np Bacoma (delikatny smak) + trochę majonezu sałatkowego + do smaku chrzan + troche soli. Myślałaś o 2 sałatkach, więc możesz podac i drugą. Drugi talerz - rózne, dobre wędliny -ładnie ułożone (plastry złożone na pół albo w rożki, talerz przystrój np paskami papryki. Do tego trochę chleba i trochę bułki pokrojonej na skos. Na kolację podałabym pierś kurczaka z pieczarkami na wierzchu pieczone w piekarniku (jest pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu,  nie wiem czy znasz przepis). Do tego warzywa duszone (bo starsi ludzie chyba takie wolą) - trochę buraczków na ciepło, trochę uduszonej na oliwie marchewki z dodatkiem pietruszki i selera i może trochę grzybków marynowanych. Do tego można podac trochę ugotowanego ryżu. Na deser -to co napisałaś.  Skoro gości masz jutro to trochę późno na zbieranie pomysłów, mogłabym przesłac Ci przepis na piersi z pieczarkami ... Powodzenia - B.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.