13 grudnia 2013, 23:44
Dziewczyny, poratujcie :)
Jutro przychodzą do nas jeszcze "zalegli" goście po ślubie, którzy niestety nie dali rady uczestniczyć z nami w tej uroczystości (pół roku temu). Są to starsze osoby, na pewno 50+, znajomi teściów.
Mam przygotować kolację i... zupełnie nie wiem, co podać! Myślałam o czymś na ciepło, ale wiem, że są ludzie, którzy nie lubią pewnych smaków (a mam wprawę jedynie w daniach specyficznych, np. z kuchni meksykańskiej albo ze szpinakiem), więc pomyślałam o czymś bardziej "normalnym".
Chciałabym żeby było w miarę przyzwoicie, elegancko... przynajmniej na tyle, na ile się da.
Wymyśliłam takie menu:
Na początek:
- winogrona różowe
- sery
- orzechy / ?
Kolacja:
- pieczywo
- sałatki - dwie do wyboru, np. z porów, jarzynowa
- wędliny, ser
- pomidory z cebulką
- wino
Deser:
- sernik wiedeński
- kawa
- owoce
Myślicie, że to da radę?
Trochę się denerwuję, bo zupełnie nie znam tych państwa, nie znam więc ich podejścia do życia ani gustów. :)
Czy może powinnam przygotować coś na ciepło?
Myślałam jeszcze o leczo, ale sama nie wiem...
???
Edytowany przez navyblue. 13 grudnia 2013, 23:45
- Dołączył: 2013-10-30
- Miasto: Sabaty
- Liczba postów: 1305
14 grudnia 2013, 14:35
...
Edytowany przez ZbuntowanyAniol2013 4 stycznia 2014, 13:37
- Dołączył: 2007-09-13
- Miasto: Jan Mayen
- Liczba postów: 517
14 grudnia 2013, 16:34
wg powinnaś podac również cos na ciepło. Na początek podałabym: na dużym płaskim talerzu w samym środku polędwica z łososia -cienkie plasterki fantazyjnie (nie "od linijki") ułożone, wokół tego ugotowane, przekrojone na pół jajka, przedostatni rząd to np sałatka jarzynowa tradycyjna a na samym brzegu rzodkiewki pokrojone na 1/4. Pod sałatke i rzodkiewki można położyc porwane listki sałaty lodowej (lodowej bo jest bardziej jędrna niż masłowa).Po jajkach można polac sosem lub podac ten sos w osobnym naczyniu (jogurt naturalny np Bacoma (delikatny smak) + trochę majonezu sałatkowego + do smaku chrzan + troche soli. Myślałaś o 2 sałatkach, więc możesz podac i drugą. Drugi talerz - rózne, dobre wędliny -ładnie ułożone (plastry złożone na pół albo w rożki, talerz przystrój np paskami papryki. Do tego trochę chleba i trochę bułki pokrojonej na skos. Na kolację podałabym pierś kurczaka z pieczarkami na wierzchu pieczone w piekarniku (jest pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu, nie wiem czy znasz przepis). Do tego warzywa duszone (bo starsi ludzie chyba takie wolą) - trochę buraczków na ciepło, trochę uduszonej na oliwie marchewki z dodatkiem pietruszki i selera i może trochę grzybków marynowanych. Do tego można podac trochę ugotowanego ryżu. Na deser -to co napisałaś. Skoro gości masz jutro to trochę późno na zbieranie pomysłów, mogłabym przesłac Ci przepis na piersi z pieczarkami ... Powodzenia - B.