13 grudnia 2013, 23:44
Dziewczyny, poratujcie :)
Jutro przychodzą do nas jeszcze "zalegli" goście po ślubie, którzy niestety nie dali rady uczestniczyć z nami w tej uroczystości (pół roku temu). Są to starsze osoby, na pewno 50+, znajomi teściów.
Mam przygotować kolację i... zupełnie nie wiem, co podać! Myślałam o czymś na ciepło, ale wiem, że są ludzie, którzy nie lubią pewnych smaków (a mam wprawę jedynie w daniach specyficznych, np. z kuchni meksykańskiej albo ze szpinakiem), więc pomyślałam o czymś bardziej "normalnym".
Chciałabym żeby było w miarę przyzwoicie, elegancko... przynajmniej na tyle, na ile się da.
Wymyśliłam takie menu:
Na początek:
- winogrona różowe
- sery
- orzechy / ?
Kolacja:
- pieczywo
- sałatki - dwie do wyboru, np. z porów, jarzynowa
- wędliny, ser
- pomidory z cebulką
- wino
Deser:
- sernik wiedeński
- kawa
- owoce
Myślicie, że to da radę?
Trochę się denerwuję, bo zupełnie nie znam tych państwa, nie znam więc ich podejścia do życia ani gustów. :)
Czy może powinnam przygotować coś na ciepło?
Myślałam jeszcze o leczo, ale sama nie wiem...
???
Edytowany przez navyblue. 13 grudnia 2013, 23:45
- Dołączył: 2013-01-09
- Miasto: Erts
- Liczba postów: 2436
13 grudnia 2013, 23:47
A na ciepło nic? Może kurczak na butelce piwa? Pyszny i trudno go zepsuć:)
- Dołączył: 2010-07-29
- Miasto: Bielsko-Biała
- Liczba postów: 5563
13 grudnia 2013, 23:52
Ja bym jednak podała coś na ciepło np filet z kurczaka z szynką i serem w cieście francuskim, jest fenomenalny ;)
Ewentualnie gulasz z kminkiem + pieczywo
Do kolacji dodała bym na talerz jakieś warzywa - ogórki kiszone, korniszony czy pieczarki marynowane
Na przystawkę może śledzie, jaja z majonezem, koreczki, pomidory faszerowane, galaretka z nóżek
13 grudnia 2013, 23:52
CanTakeIt napisał(a):
A na ciepło nic? Może kurczak na butelce piwa? Pyszny i trudno go zepsuć:)
do takich eksperymentów chyba nie mam talentu! ;)
hm, ale może przemyślę jeszcze kwestię "na ciepło"...
14 grudnia 2013, 01:22
Coś na ciepło by się zdało :) Może jakieś panierowane mięsko, do tego sałatka jarzynowa, albo pieczone ziemniaki + jakaś surówka. Do mięsa zamiast tradycyjnej panierki można zrobić panierkę ze słonych paluszków albo z płatków kukurydzianych, bardzo pyszne ;-) Dobrą kiełbaską w cieście francuskim też zapewne by nie pogardzili. A nie myślałaś, żeby sernik i kawę dołożyć do tego co chcesz dać na początek? Na deser możesz podać jakąś galaretkę z bitą śmietaną i ładnie udekorowaną owocami, albo lody z waflami i jakimiś ozdobnikami;P Nie wiem jak tam w Twoim rejonie wygląda, ale ja jestem ze śląska i tu ludzie takie przysmaki sobie bardzo cenią ;-)
- Dołączył: 2010-05-25
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 11821
14 grudnia 2013, 01:39
sery, winogrona podaje się po obiedzie do wina
- Dołączył: 2013-11-23
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 133
14 grudnia 2013, 09:38
koniecznie coś ciepłego dodaj!
a te przystawki powinny wylądować raczej za deserem do alko :)
- Dołączył: 2011-02-24
- Miasto: Opole
- Liczba postów: 625
14 grudnia 2013, 09:59
koniecznie pomysl o czymś na ciepło, np udka kurczaka z peiczywem czosnkowym
- Dołączył: 2008-01-08
- Miasto: Ndżamena
- Liczba postów: 3142
14 grudnia 2013, 10:03
Jeśli przychodzą na godzinę czy dwie - wystarczy. Jeśli jednak są zaproszeni na kolację czy późny obiad to musisz podać jakieś danie ciepłe: pieczone mięso, gulasz, kotlety, cokolwiek. Tzn nie musisz, ale chyba wypadałoby ;)
14 grudnia 2013, 10:30
też jestem za ciepłym daniem ;) jak nie masz talentu to zamów coś w knajpie chwilę przed na wynos i odgrzej ;p (ja tak kiedyś zrobiłam :D )