Temat: Kolacja dla gości - co?

Dziewczyny, poratujcie :) 

Jutro przychodzą do nas jeszcze "zalegli" goście po ślubie, którzy niestety nie dali rady uczestniczyć z nami w tej uroczystości (pół roku temu). Są to starsze osoby, na pewno 50+, znajomi teściów.

Mam przygotować kolację i... zupełnie nie wiem, co podać! Myślałam o czymś na ciepło, ale wiem, że są ludzie, którzy nie lubią pewnych smaków (a mam wprawę jedynie w daniach specyficznych, np. z kuchni meksykańskiej albo ze szpinakiem), więc pomyślałam o czymś bardziej "normalnym".

Chciałabym żeby było w miarę przyzwoicie, elegancko... przynajmniej na tyle, na ile się da.
Wymyśliłam takie menu:

Na początek:
- winogrona różowe
- sery
- orzechy / ? 

Kolacja:
- pieczywo
- sałatki - dwie do wyboru, np. z porów, jarzynowa
- wędliny, ser
- pomidory z cebulką 
- wino

Deser:
- sernik wiedeński
- kawa
- owoce

Myślicie, że to da radę?
Trochę się denerwuję, bo zupełnie nie znam tych państwa, nie znam więc ich podejścia do życia ani gustów. :) 

Czy może powinnam przygotować coś na ciepło?
Myślałam jeszcze o leczo, ale sama nie wiem...  

???
A na ciepło nic? Może kurczak na butelce piwa? Pyszny i trudno go zepsuć:) 
Ja bym jednak podała coś na ciepło np filet z kurczaka z szynką i serem w cieście francuskim, jest fenomenalny ;) 
Ewentualnie gulasz z kminkiem + pieczywo

Do kolacji dodała bym na talerz jakieś warzywa - ogórki kiszone, korniszony czy pieczarki marynowane

Na przystawkę może śledzie, jaja z majonezem, koreczki, pomidory faszerowane, galaretka z nóżek
Pasek wagi

CanTakeIt napisał(a):

A na ciepło nic? Może kurczak na butelce piwa? Pyszny i trudno go zepsuć:) 

do takich eksperymentów chyba nie mam talentu! ;) 

hm, ale może przemyślę jeszcze kwestię "na ciepło"...
Coś na ciepło by się zdało :) Może jakieś panierowane mięsko, do tego sałatka jarzynowa, albo pieczone ziemniaki + jakaś surówka. Do mięsa zamiast tradycyjnej panierki można zrobić panierkę ze słonych paluszków albo z płatków kukurydzianych, bardzo pyszne ;-) Dobrą kiełbaską w cieście francuskim też zapewne by nie pogardzili. A nie myślałaś, żeby sernik i kawę dołożyć do tego co chcesz dać na początek? Na deser możesz podać jakąś galaretkę z bitą śmietaną i ładnie udekorowaną owocami, albo lody z waflami i jakimiś ozdobnikami;P Nie wiem jak tam w Twoim rejonie wygląda, ale ja jestem ze śląska i tu ludzie takie przysmaki sobie bardzo cenią ;-)
sery, winogrona podaje się po obiedzie do wina
koniecznie coś ciepłego dodaj!
a te przystawki powinny wylądować raczej za deserem do alko :)
Pasek wagi
koniecznie pomysl o czymś na ciepło, np udka kurczaka z peiczywem czosnkowym
Pasek wagi
Jeśli przychodzą na godzinę czy dwie - wystarczy. Jeśli jednak są zaproszeni na kolację czy późny obiad to musisz podać jakieś danie ciepłe: pieczone mięso, gulasz, kotlety, cokolwiek. Tzn nie musisz, ale chyba wypadałoby ;)
też jestem za ciepłym daniem ;) jak nie masz talentu to zamów coś w knajpie chwilę przed na wynos i odgrzej ;p (ja tak kiedyś zrobiłam :D )

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.