Temat: Beszamel - sprawdzony przepis

Beszamel robiłam raz w życiu i mi nie wyszedł ;( Potrzebuję sprawdzonego przepisu (wiem, na necie jest tego masa, ale jest tyle różnych wersji, że głupieje....), opisu krok po kroku... Pomożecie? ;) 
Chcę zrobić lasagne dla męża na urodziny. Pewnie na cały dzień utknę w kuchni, bo takiej domowej lasagne nigdy nie robiłam..... ;)

Pasek wagi
polecam ten przepis; ) http://2smaki.pl/index.php/sosy/beszamel-ktory-zawsze-sie-udaje/

ps. robisz lasagne miesna czy bez>?? bo ja ro bie taka z brokulami ale bez miecha -i jest mega mojemu Mezowi tez smakowala ale jesli Twoj jest miesozerca to nie podpasuje;P
http://www.wielkiezarcie.com/recipe17292.html  ja robię z tego przepisu całą lasagne ale sos beszamelowy też wychodzi fajny.
Pasek wagi

Nie wiem jakiej ilości beszamelu potrzebujesz.... Rozpuszczasz masło, dodajesz mąkę (tyle samo gram co masła). Mieszasz chwilę, aż mąka straci surowy zapach. Teraz dodajesz zimnego mleka niewielkimi porcjami i ciągle mieszasz. Mleka dajesz tyle, żeby wyszła Ci ładna, gęsta konsystencja. Na koniec dodajesz sól, pieprz i gałkę muszkat. do smaku

Masz wage?50 g masla roztopic,zdjac z ognia dodac 40 g maki,wymieszac dobrze i ciagle mieszajac dodawac 0,5 litra mleka.....sol,pieprz,galka muszkatalowa...w wersji smaczniejszej i bardziej kalorycznej dodaje sie jeszcze z 200ml lekkiej smietemy i ser starkowany do srodka.
Pasek wagi
Sekret tkwi w tym, żeby mąkę z roztopionym masłem dokładnie rozmieszać (ja zdejmuję z ognia) stopniowo dodając niewielkie ilości mleka i ciągle rozcierając powstałą masę na gładko. Potem już tylko dodajesz całe mleko i podgrzewasz nadal mieszając aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 
Pasek wagi

LeiaOrgana7 napisał(a):

Sekret tkwi w tym, żeby mąkę z roztopionym masłem dokładnie rozmieszać (ja zdejmuję z ognia) stopniowo dodając niewielkie ilości mleka i ciągle rozcierając powstałą masę na gładko. Potem już tylko dodajesz całe mleko i podgrzewasz nadal mieszając aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

Też tak robię, z tym, że nie zdejmuję z ognia, po prostu intensywnie mieszam trzepaczką. 
Ja dodatkowo często jeszcze dodaję do beszamelu pół łyżeczki musztardy, bo z reguły używam go do zapiekanki z makaronu i kalafiora.
Dzięki dziewczyny ;) Już to mniej więcej ogarniam ;D
Pojutrze będę tworzyć! :)
Pasek wagi
hej ! aby nie tkwic -jak piszesz-całego dnia w kuchni, możesz pewne składniki przygotowac sobie dzień wcześniej. Np.oczyścic, pokroic i obsmażyc pieczarki, udusic mięsko, pokroic drobniutko zieleninkę ... Wtedy na drugi dzień czeka już na Ciebie sama przyjemnośc- poukładac w naczyniu warstwami, zalac sosem, upiec i - smacznego !  
Pasek wagi
Dziewczyny już napisały co i jak, to ja tylko życzę powodzenia i cierpliwości - lasagne jest pyszna, ale tyle z nią roboty, że ciężko mi się zawsze zebrać do działania :D Ale mój mężczyzna uwielbia, Twój mąż pewnie też będzie zachwycony :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.