- Dołączył: 2012-10-30
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3549
20 listopada 2013, 10:38
Beszamel robiłam raz w życiu i mi nie wyszedł ;( Potrzebuję sprawdzonego przepisu (wiem, na necie jest tego masa, ale jest tyle różnych wersji, że głupieje....), opisu krok po kroku... Pomożecie? ;)
Chcę zrobić lasagne dla męża na urodziny. Pewnie na cały dzień utknę w kuchni, bo takiej domowej lasagne nigdy nie robiłam..... ;)
- Dołączył: 2010-03-02
- Miasto: Gliwice
- Liczba postów: 9455
20 listopada 2013, 10:47
polecam ten przepis; ) http://2smaki.pl/index.php/sosy/beszamel-ktory-zawsze-sie-udaje/
ps. robisz lasagne miesna czy bez>?? bo ja ro bie taka z brokulami ale bez miecha -i jest mega mojemu Mezowi tez smakowala ale jesli Twoj jest miesozerca to nie podpasuje;P
- Dołączył: 2013-02-18
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 2622
20 listopada 2013, 10:49
Nie wiem jakiej ilości beszamelu potrzebujesz.... Rozpuszczasz masło, dodajesz mąkę (tyle samo gram co masła). Mieszasz chwilę, aż mąka straci surowy zapach. Teraz dodajesz zimnego mleka niewielkimi porcjami i ciągle mieszasz. Mleka dajesz tyle, żeby wyszła Ci ładna, gęsta konsystencja. Na koniec dodajesz sól, pieprz i gałkę muszkat. do smaku
- Dołączył: 2011-05-04
- Miasto: Białystok
- Liczba postów: 14372
20 listopada 2013, 11:03
Masz wage?50 g masla roztopic,zdjac z ognia dodac 40 g maki,wymieszac dobrze i ciagle mieszajac dodawac 0,5 litra mleka.....sol,pieprz,galka muszkatalowa...w wersji smaczniejszej i bardziej kalorycznej dodaje sie jeszcze z 200ml lekkiej smietemy i ser starkowany do srodka.
- Dołączył: 2011-05-25
- Miasto: Alderaan
- Liczba postów: 12868
20 listopada 2013, 11:54
Sekret tkwi w tym, żeby mąkę z roztopionym masłem dokładnie rozmieszać (ja zdejmuję z ognia) stopniowo dodając niewielkie ilości mleka i ciągle rozcierając powstałą masę na gładko. Potem już tylko dodajesz całe mleko i podgrzewasz nadal mieszając aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Dołączył: 2007-04-27
- Miasto: Moje
- Liczba postów: 3983
20 listopada 2013, 12:13
LeiaOrgana7 napisał(a):
Sekret tkwi w tym, żeby mąkę z roztopionym masłem dokładnie rozmieszać (ja zdejmuję z ognia) stopniowo dodając niewielkie ilości mleka i ciągle rozcierając powstałą masę na gładko. Potem już tylko dodajesz całe mleko i podgrzewasz nadal mieszając aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Też tak robię, z tym, że nie zdejmuję z ognia, po prostu intensywnie mieszam trzepaczką.
Ja dodatkowo często jeszcze dodaję do beszamelu pół łyżeczki musztardy, bo z reguły używam go do zapiekanki z makaronu i kalafiora.
- Dołączył: 2012-10-30
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3549
20 listopada 2013, 13:55
Dzięki dziewczyny ;) Już to mniej więcej ogarniam ;D
Pojutrze będę tworzyć! :)
- Dołączył: 2007-09-13
- Miasto: Jan Mayen
- Liczba postów: 517
20 listopada 2013, 14:42
hej ! aby nie tkwic -jak piszesz-całego dnia w kuchni, możesz pewne składniki przygotowac sobie dzień wcześniej. Np.oczyścic, pokroic i obsmażyc pieczarki, udusic mięsko, pokroic drobniutko zieleninkę ... Wtedy na drugi dzień czeka już na Ciebie sama przyjemnośc- poukładac w naczyniu warstwami, zalac sosem, upiec i - smacznego !
- Dołączył: 2011-02-26
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 1770
20 listopada 2013, 18:41
Dziewczyny już napisały co i jak, to ja tylko życzę powodzenia i cierpliwości - lasagne jest pyszna, ale tyle z nią roboty, że ciężko mi się zawsze zebrać do działania :D Ale mój mężczyzna uwielbia, Twój mąż pewnie też będzie zachwycony :)