13 listopada 2013, 17:39
Od 2 miesiecy jem owsianke na sniadanie ale do tej pory nie udalo mi sie zrobic dobrej, ciagle cos nie tak bo staram sie ulepszyc albo zmniejszyc kalorycznosc, albo chce zeby bylo jej wiecej wiec dodaje wiecej wody stoje przy duzym garnku z 30 minut, czasem nawet wychodzil, ze godzine ja gotowalam i nie gestniala, dodawalam juz budyn,..nie mam pojecia jak ja ugotowac a niby to takie proste, prosze pomozcie :(
- Dołączył: 2010-07-29
- Miasto: Bielsko-Biała
- Liczba postów: 5563
13 listopada 2013, 17:45
Może za dużo wody dajesz .
Ja na np 20g płatków daję 120 g mleka i gotuje na wolnym ogniu. Ładnie mi gęstnieje
- Dołączył: 2013-11-10
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 489
13 listopada 2013, 17:46
Serio, godzinę owsiankę robisz? Naucz mnie
![]()
Ile płatków dajesz? Średnio na śniadanie daje się ok. szklanki mleka (lub pół na pół z wodą jeśli masz mleko 3,2 i chcesz je "odchudzić"). Ja na szklankę płynu daję ok 5 łyżek produktów suchych (3 łyżki płatków, łyżka siemienia lnianego- też zagęszcza puszczając swój "sok", łyżkę otrąb), wszystko grzeję, czekam aż zacznie wrzeć i wyłączam- konsystencja w porządku.
- Dołączył: 2013-01-05
- Miasto: -
- Liczba postów: 239
13 listopada 2013, 21:17
Ja do garnuszka wsypuję 40-50g płatków owsianych (co prawda błyskawicznych, ale jak namoczysz zwykłe w wodzie na noc lub zalejesz wrzątkiem 15 minut przed to wyjdzie na to samo), zalewam ok. 100ml wody i 100-150ml mleka, do tego dowolne dodatki. Lubię bardzo gęstą, więc czasem zmniejszam ogień i mieszam jeszcze przez ok. minutę aż zgęstnieje, ale całość zajmuje 5-10 minut :)
edit: A jak wciąż wychodzi Ci za rzadka, zawsze możesz dodać łyżkę proszku budyniowego i energicznie zamieszać albo eksperymentować z proporcjami wody/mleka, za którymś razem na pewno Ci wyjdzie :)
Edytowany przez Ennka 13 listopada 2013, 21:19
18 listopada 2013, 21:00
ja zalewam wrzątkiem w misce, zakrywam talerzem i po paru minutach dodaję mleka:)