Temat: owsianka

Czym zagescic owsianke? (Robie z 4 lyzek platkow owsianych gorskich, lyzeczka budyniu malinowego bez dodatku cukru, 1/3 szklanki mleka 0% i szklanka wody,..najpierw gotuje platki z woda potem dolewam mleko z budyniem i gotuje gotuje a geste sie nie robi..) 

Chcialabym zeby jej bylo duzo, zeby byla bardzo gesta (tylko taka mi smakuje) no i miala jak najmniej kalorii (w ciagu dnia i tak duzo jem dlatego zalezy mi na tym zeby byla niskokaloryczna)

Moze macie jakies fajne przepisy na niskokaloryczna i gesta owsianke

.

ja daje pure z dyni i to jest główny składnik :)
więcej budyniu lub 2-3 łyżki kaszy mannej :)
Właśnie, dodaj ugotowanej dyni albo startą marchewkę :)
Pasek wagi
ja dodaję jajko do płatków gotowanych na wodzie, robi się bardzo kremowa:)
ja daje 3 ły6yżki płatków orkiszowych, 3 łyżeczki otrębów owsianych, łyżeczke siemia, pół banana i 3-4 śliwki, zalewam to szklanka wody i zawsze mam gęstą paćke
Zawsze jak chciałam zagęścić owsiankę to robiłam z budyniem, ale ostatnio spodobała mi się wersja z siemieniem lnianym :) Dodaję łyżeczkę do gotujących się płatków. 
No to podają moją (dużą) porcję
50g płatek owsianych (170) + 1 łyżeczka siemienia zalewasz 200ml (jak baaardzo gęsta to 100ml) wrzątku na noc, z rana gotujesz ok. 15-20min w 200 ml mleka 2 %  (100) i pod koniec - gdy osiągnie pożądaną konsystencję dodajesz np. 200 g pokrojonego w kostkę jabłka i mieszasz. Później przekładasz do miseczki i gotowe. Całość ok. 370 kcal :>
Dobrze zagęszcza np. płaska łyżka kaszy manny
pestki z dyni, orzechy, jabłko tarte, marchewka tarta:) 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.