Temat: oliwa z oliwek

używacie/?? smażycie na niej?? jakoś mi śmierdzi.. nie mogę się przekonać..
Pasek wagi

Tsukawaki napisał(a):

LadyMela napisał(a):

O matko,l znowu te frazesy. Całe południe Europy smaży na oliwie extra vergine wyciskanej z oliwek z przydomowego ogrodu ,od tysiącleci i żyją i śmieją się z tych teorii ekspertów za 3 grosze.Jeśli nie lubisz, to się nie zmuszaj do oliwy. Gdy nie jest się przyzwyczajonym do jej smaku, bo nie jestes z nim obyta, to najczęściej się jej nie lubi. 
To, że większość ludzi wcina fastfoody, pije colę, je chipsy, cukierki, pije mleko, je białe pieczywo, mięso z hodowli przemysłowych, pryskane warzywa przecież nie świadczy o tym,  że jest to zdrowe. Ale ludzie żyją na takim syfie i też się śmieją, owszem, masz rację - tylko ciekawe, że szpitale ciągle są pełne.

Co ma do rzeczy to, co teraz napisałaś?
Producenci olejów rzepakowego i kokosowego chcą za wszelką cenę oczernić teraz oliwę, żeby ich tłuszcze stały się bardziej popularne i aby się lepiej sprzedawały. Oliwa jest tak samo dobra do krótkiego smażenia, jak masło klarowne, czy smalec.

KsiezniczkaSisi napisał(a):

a czemu smazycie na kokosowym? skad ta moda?do smażenia najlepszy rzepakowy.


to, że dwie osoby w wątku nie oznacza, że to jakaś moda, od których zresztą jestem zawsze daleko
używam go bo ma fajny zapach i smak, można go też używać do smarowania pieczywa, ma właściwości antybakteryjne itp., zresztą lista jego właściwości jest długa, można sobie poczytać
Pasek wagi

KsiezniczkaSisi napisał(a):

a czemu smazycie na kokosowym? skad ta moda?do smażenia najlepszy rzepakowy.
ano stad ze olej kokosowy ma wysoka temperature smazenia.
Pasek wagi

lola7777 napisał(a):

KsiezniczkaSisi napisał(a):

a czemu smazycie na kokosowym? skad ta moda?do smażenia najlepszy rzepakowy.
ano stad ze olej kokosowy ma wysoka temperature smazenia.


Przypusczzam ze chodzi ci jednak o temperature dymienia czyli punkt w ktorym olej zaczyna sie rozkladac i wydziela sie rakotworcza akroleina.
Sek w tym ze oliwa z oliwek i olej slonecznikowy maja wyzsza ta temperature niz olej kokosowy.
Pasek wagi

KotkaPsotka napisał(a):

lola7777 napisał(a):

KsiezniczkaSisi napisał(a):

a czemu smazycie na kokosowym? skad ta moda?do smażenia najlepszy rzepakowy.
ano stad ze olej kokosowy ma wysoka temperature smazenia.
Przypusczzam ze chodzi ci jednak o temperature dymienia czyli punkt w ktorym olej zaczyna sie rozkladac i wydziela sie rakotworcza akroleina.Sek w tym ze oliwa z oliwek i olej slonecznikowy maja wyzsza ta temperature niz olej kokosowy.


olej słonecznikowy owszem ale oliwa to już zależy jaka bo np. extra virgin ma o wiele niższą bo bodajże w granicy 160 stopni
Pasek wagi

KotkaPsotka napisał(a):

lola7777 napisał(a):

KsiezniczkaSisi napisał(a):

a czemu smazycie na kokosowym? skad ta moda?do smażenia najlepszy rzepakowy.
ano stad ze olej kokosowy ma wysoka temperature smazenia.
Przypusczzam ze chodzi ci jednak o temperature dymienia czyli punkt w ktorym olej zaczyna sie rozkladac i wydziela sie rakotworcza akroleina.Sek w tym ze oliwa z oliwek i olej slonecznikowy maja wyzsza ta temperature niz olej kokosowy.
tak o dymienie mi chodzilo:) slonecznikowy ma wyzsza o ile jest rafinowany,dobra oliwa z oliwet to ta tloczona na zimno i ona ma mniej niz olej kokosowy....a tak naprawde to najlepszy do smazenia i tak jest smalec i jaki tani:)kiedys uzywalo sie duzo smalcu i jakos problemu z otyloscia tak jak teraz nie bylo...wiec jedzmy smalec dziewczyny,jestem za smalcem:)
Pasek wagi

lola7777 napisał(a):

KotkaPsotka napisał(a):

lola7777 napisał(a):

KsiezniczkaSisi napisał(a):

a czemu smazycie na kokosowym? skad ta moda?do smażenia najlepszy rzepakowy.
ano stad ze olej kokosowy ma wysoka temperature smazenia.
Przypusczzam ze chodzi ci jednak o temperature dymienia czyli punkt w ktorym olej zaczyna sie rozkladac i wydziela sie rakotworcza akroleina.Sek w tym ze oliwa z oliwek i olej slonecznikowy maja wyzsza ta temperature niz olej kokosowy.
tak o dymienie mi chodzilo:) slonecznikowy ma wyzsza o ile jest rafinowany,dobra oliwa z oliwet to ta tloczona na zimno i ona ma mniej niz olej kokosowy....a tak naprawde to najlepszy do smazenia i tak jest smalec i jaki tani:)kiedys uzywalo sie duzo smalcu i jakos problemu z otyloscia tak jak teraz nie bylo...wiec jedzmy smalec dziewczyny,jestem za smalcem:)


A tak naprawde naprawde to najlepiej nie smazyc tylko gotowac/parowac/piec:)
Pasek wagi
Próbowałam chyba wszytskie oliwy ;/ Każda mi pachniała i smakowała naftą ;/ Masakra. Kupiłam w końcu ta : Jest idealna!! Delikatna.
A ja nie lubię oliwy. Próbuje się do niej przekonać, ale nie idzie mi. Według mnie psuje smak sałatek itp. Smaze na maśle klarowanym, jeśli mam używam kokosowego. No i multum orzechów
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.