- Dołączył: 2010-07-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 15412
5 listopada 2013, 13:13
używacie/?? smażycie na niej?? jakoś mi śmierdzi.. nie mogę się przekonać..
- Dołączył: 2013-06-17
- Miasto: Katania
- Liczba postów: 6528
5 listopada 2013, 13:17
oliwa jest kiepskim wyborem jeśli chodzi o smażenie w wysokich temperaturach, ja oliwy dodaje głównie do sałatek i nie obrabiam jej termicznie a smażę na oleju kokosowym
- Dołączył: 2009-08-09
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2937
5 listopada 2013, 13:18
Nie smażę, kupuję jedynie ekstra vergin a na takiej się nie smaży. Oliw jest tysiące, woęc to że jedna Ci nie podeszła to nie znaczy że inna nie będzie Ci smakować.
Smażę jedynie na oleju kokosowym albo na maśle klarowanym. Oliwę używam tylko do sałatek.
5 listopada 2013, 13:19
O matko,l znowu te frazesy. Całe południe Europy smaży na oliwie extra vergine wyciskanej z oliwek z przydomowego ogrodu ,od tysiącleci i żyją i śmieją się z tych teorii ekspertów za 3 grosze.
Jeśli nie lubisz, to się nie zmuszaj do oliwy. Gdy nie jest się przyzwyczajonym do jej smaku, bo nie jesteś z nim obyta, to najczęściej się jej nie lubi.
Edytowany przez LadyMela 5 listopada 2013, 13:59
- Dołączył: 2011-05-04
- Miasto: Białystok
- Liczba postów: 14372
5 listopada 2013, 13:21
Smazy sie na oliwie z oliwek,lepsza jest do sosow.Uzywam i tak i tak.
5 listopada 2013, 13:22
uzywam do surówek , i do duszenia warzyw
- Dołączył: 2013-08-19
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 516
5 listopada 2013, 13:36
LadyMela napisał(a):
O matko,l znowu te frazesy. Całe południe Europy smaży na oliwie extra vergine wyciskanej z oliwek z przydomowego ogrodu ,od tysiącleci i żyją i śmieją się z tych teorii ekspertów za 3 grosze.Jeśli nie lubisz, to się nie zmuszaj do oliwy. Gdy nie jest się przyzwyczajonym do jej smaku, bo nie jestes z nim obyta, to najczęściej się jej nie lubi.
To, że większość ludzi wcina fastfoody, pije colę, je chipsy, cukierki, pije mleko, je białe pieczywo, mięso z hodowli przemysłowych, pryskane warzywa przecież nie świadczy o tym, że jest to zdrowe. Ale ludzie żyją na takim syfie i też się śmieją, owszem, masz rację - tylko ciekawe, że szpitale ciągle są pełne.
Edytowany przez Tsukawaki 5 listopada 2013, 13:38
- Dołączył: 2011-09-07
- Miasto: Olsztyn
- Liczba postów: 2801
5 listopada 2013, 13:40
a czemu smazycie na kokosowym? skad ta moda?
do smażenia najlepszy rzepakowy.
- Dołączył: 2010-11-03
- Miasto: Ibiza
- Liczba postów: 15703
5 listopada 2013, 13:41
Tak, smażę na oliwie, dodaje ją do sałatek i innych dań.
Z tym, że niestety, oliwa w sklepach nijak ma się do prawdziwej oliwy z oliwek- gęstej, z częsteczkami oliwek, o zapachu tak intensywnym, że aż slinka leci :) Mam to szczęście i oliwę z oliwek mam z Włoch, od znajomego gospodarza, który tłoczy ją wlasnorecznie :)
5 listopada 2013, 13:48
ja smaze na masle klarowanym-no rewelka
oliwe dodaje do sałatek
rzepakowy olej jest dobry do smazenia