Temat: owsianka-jak zrobic...

kupiłam płatki owsiane sante-nie jest  napisane czy to górskie ,czy błyskawiczne...
jak mam je przyzadzic
raz czytam ,ze trzeba zalac wodą na noc i rano ugotowac
w innych przepisach ,wystarczy zalac wrzatkiem i odstawic
to jak w koncu?
ja dodaję do mleka i gotuję :P tylko musisz uważać żeby mleko nie wykipiało :)
Dodaj ulubione bakalie i otręby :) 
Ja robię 250ml mleka, 3łyżki płatków owsianych, 3łyzki otrębów i różne bakalie i to gotuję ok 5-10minut :)
Pasek wagi
skoro nie jest napisane to znaczy że są po prostu zwykłe :) ja robię tak: zalewam 5 łyżek płatków szklanką zimnego płynu (mleka lub wody), dodaję szczyptę soli i gotuję aż zgęstnieje, potem dodaję dodatki typu orzechy banan czy owoce suszone 
a ja po prostu gotuję na mleku i potem już na talerzu dodaję nieskosłodzony dżemik i mieszkam
ja mieszam z jogurtem naturalnym i zostawiam na około pół h takie rozmoknięte nie są zbyt smaczne
Pasek wagi
dzieki laski...
jeśli nie ma żadnej informacji, to są to zwykłe płatki i gotuje się je +/- tyle co górskie. z resztą owsiankę robi się na oko, nie na czas :D
Pasek wagi
ja robię wieczorem. Parę łyżek zalewam wrzątkiem, tak aby tylko je nakryło i nakrywam talerzykiem. A rano dodaję to, co akurat mam pod ręką, owoce, bakalie itp. Mleka już nie daję i to jest wersja na zimno :)
Pasek wagi

Ja używam prawie zawsze owsianych zwykłych, czasem zdarza się, że górskich.

Błyskawiczne są dla mnie za drobne i za bardzo przetworzone.

Wrzucam porcję płatków na gotującą się wodę (lub rzadziej na mleko) i gotuję około 7-8 minut na małym ogniu czasem mieszając.

Uwielbiam jak wytwarza się z nich taki "klej, śluz", dlatego jeszcze po przełożeniu do miski czekam około 5 minut, aby zaczęły się jeszcze bardziej kleić ;)

Pasek wagi
dużo osób je zalewa wrzątkiem na noc,ale nie za dużo, rano już tej wody nie ma,bo owsianka ją wpiła - dolewasz mleka, dodajesz dodatki np rodzynki orzechy itp i smacznego :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.