Temat: omlet z mąką czy bez?

planuje zrobic sobie jutro na kolacje omlet. patrze na rozne przepisy i widze ze niektore sa tylko z jajek, a niektore maja dodatkowo mąkę w skladzie. a Wy jakie robicie? nigdy nie jadlam z dodatkiem maki. jaki lepszy?
ja daje 2 plaskie lyzeczki maki i jakos to i mi nie szkodzi;)
Pasek wagi
Szczerze? Nigdy nie spotkałam sie z omletem z dodatkiem mąki. Od małego dodaję tylko troche mleka, przyprawy i roztzrepuję.. Potem cierpliwie czekam aż usmażysię na małym ogniu pod przykryciem- jest pulchny i puszysty;)
te z dodatkiem maki to chyba rzeczywiscie takie bardziej pod nalesniki podchodza...i jakos widzialabym je w wersji na slodko :) a ja planuje z jakas szyneczka i warztwami. ale zobacze jeszcze. tak czy siak dzis na kolacje napewno omlet :)
ja do blendera wrzucam jajko, mąkę kokosową i płaki owsiane i mam omleta ;d
ja nie lubię omletów z mąką, to już po prostu nie jest omlet ;) najlepiej ubić pianę z białek, dodać żółtka, przyprawy i na patelnię, wychodzi super puszysty :)
Pasek wagi
omleta sie robi bez maki. Z maka to juz nalesnik.
Pasek wagi

siupka napisał(a):

omleta sie robi bez maki. Z maka to juz nalesnik.

zupełnie się z tym nie zgadzam. Wiele przepisów na klasyczne omlety zawiera mąkę. Różnica jest raczej w proporcjach - do omletu dajesz łyżkę czy dwie mąki, a do naleśników jednak przewaga mąki i jeszcze mleko/woda, więc to jednak nie to samo
eee no pewnie ze nie to samo. zrobilam omlera z dodatkiem maki i moze byl taki nalesnikowy ale do nalesnika to mu daleko. w kazdym badz razie, dobre bylo :)
a ja nigdy nie jadłam bez mąki.. nie mam pojęcia jakie to są te wasze omlety, mój jest mega kaloryczny i pyszny ;/

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.