Temat: Sos pomidorowy w pizzeriach

Wiecie moze jak (z jakich skladnikow) robia w pizzeriach sosy pomidorowe?
Wiem, ze pewnie kazda pizzeria ma inny przepis, ale tak mniej wiecej pewnie niektorzy z Was wiedza z jakich skladnikow robione sa te sosy.
pomidory w puszcze, sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie
Pasek wagi
u mnie gdzie pracowalam, byl to koncentrat pomidorowy, pomidory bez skorek, woda, cukier, sól i przyprawy.Wszystko zblendowane, odstawione na pewien czas i pyszny sosik był:)
Pasek wagi
Dziewczyny, a myslicie, ze taki sos ma podobna kalorycznosc do ketchupu czy wieksza?
ja w sumie nie widze sensu - wiekszosc osob, ktore duzo zrzucily, byly u dietetyka, na badaniach, wykonywaly jakies cwiczenia. poco pisac ksiazke o tym co ktos komus zalecil ? moim zdaniem to tylko pazernosc, bo jesli ktos chce zrzucic kg, to wybierze sie na badania, do dietetyka i do lekarza. ale to tylko moje zdanie :) 
Pasek wagi
taki sos robi się z przecieru pomidorowego (nie koncentratu), oregano, czosnku w proszku i soli. ma mniejszą kaloryczność niż ketchup ponieważ nie zawiera cukru. w sumie, można policzyć jego kaloryczność jako kaloryczność samego przecieru...

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.