Temat: Przepis na obiad z warzyw sezonowych

Witam was 

Jest teraz cała masa warzyw i owoców, a ja nie potrafię zdecydować co zrobić dla siebie i mojego M. na obiadek 
Może macie jakieś ciekawe pomysły? 
Obiecuję wszystkie przemyśleć, wypróbować i zdać relację czy się udało i jak smakowało 
Pasek wagi
Wrzucam takie warzywa jakie dostanę (papryka, cebula, brokuł, pomidor, ogórek, pieczarki) z miesęm do naczynia żaroodpornego i do kuchenki. Pyychaa, a jak mało czasu zajmuje.
Może ratatuj? Pomidory, cukinia, bakłażan, cebula, papryka różnokolorowa :)
Ja r
obię wersję z mięsem mielonym, żeby było bardziej treściwe :)
Pasek wagi
leczo, knedle ze sliwkami, sos bolonski ze swiezych pomidorow, sos warzywny na bazie pomidorow + papryka + brokuly do ryzu
Pasek wagi

teraz faszerowane papryki, faszeruje penczakiem z warzywami, faszerowane cukinie, leczo z cukini, papryki pomidorów, zupa krem z papryki. danie w stylu stir fry z papryki, dymki kurczaka i makaronu chow mein
cukinia faszerowana duszoną marchewką z ryżem, curry i świeżą bazylią 
Warzywka obrać, wrzucić na patelnię i podsmażyć na minimalnej ilości tłuszczu (np. najpierw cebula, jak się zeszkli to czosnek, później papryka, cukinia, bakłażan - czego dusza zapragnie... ). Do takich podsmażonych warzywek wrzucić pomidory z puszki razem z sosem(ew.obrane ze skórki świeże pomidory). Dolać ew. wody by powstała większa ilość sosu(można dodać jeszcze przecieru pomidorowego do smaku) i wrzucić do całości surowy makaron - by się ugotował razem z warzywami (wchłonie część sosu na pewno - przy okazji doprawić do smaku ) . Można dodać też mięso - wychodzi bardzo smaczne i często korzystam z tego patentu :D

i coś z owocami  - na słodko i nie tylko :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.