Temat: pasta z jajek

Nigdy nie robiłam pasty z jajek, a mam ochotę (i dużo jajek, wiejskich :) ). Co dodajecie? Nie mam szczypiorku, ewentualnie natkę pietruszki. Dajcie jakiś dobry przepis, kiedyś jadłam w pensjonacie taką tradycyjną, ale może też być z jakimiś dodatkami, byle smacznie ;) dziękuję z góry!
a ja nigdy chyba takiej nie jadłam ...
więc dołączam się do tematu ;)
Ja gotuję jajka na twardo i kroję bardzo drobno, dodaję trochę majonezu, szczypiorek albo koperek. Solę i pieprzę i zajadam!! ^^
ja lubię taką zwykłą z dodatkiem szczypiorku i odrobiny majonezu. Majonez mozna zastąpic jogurtem lub śmietaną ale majonezu dodajemy tak mało, więc nie wiem czy jest sens czymś go zastępować ;)
Można zrobić wersję z rzodkiewką drobno posiekaną lub ugotowanymi pieczarkami, tez pokrojonymi na malutkie kawałki. Do tego posiekana natka lub szczypiorek. Sporo pieprzu, troszkę soli :)
Pasek wagi
ja zawsze jajka ugotowane ścierałam na tarce o drobnych oczkach, dodawałam trochę majonezu i musztardy do smaku, pieprz i sól i tyle. Można oczywiście dodawać różne rzeczy ale ja jak mam ochotę na pastę jajeczną to preferuje same jajka przyprawione.
Pasek wagi
A jaką musztardę dodajecie? mam chyba taką najzwyklejszą z biedronki, taką ciapkowatą
ja dodaję drobno posiekaną cebulkę, ogórek kwaszony i przyprawy 
Pasek wagi
jak można nigdy nie jeść pasty ;o
ja zawsze jajka ścieram na tarce z większymi oczkami do jabłek + cebula w kostkę. Czasami zamiast tego szczypior/ por + majonez oczywiście (żeby nie było aż tak kaloryczne daję trochę majonezu i trochę musztardy, nie czuć tej musztardy)
moja mama dodaje rzodkiewkę ;>
dobra jest tez taka ;jajko , tuńczyk , szczypiorek i przyprawy , plus majonez z odrobina musztardy

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.