Temat: problem z kurczakiem

robie salatke gyros..tylko za kazdym razem nie uzywam piersi z kurczaka ..tylko cwiartki gotuje oskubuje a potem smaze mieso ..i tu jest moj problem..zawsze jak go smaze i wrucam na patelnie to on mi sie momentalnie przykleja do patelni..a jak posypie przyprawamy to juz wogule ..cala patelnia w przypalonych kawalkach miesa a przyprawy jakos tak dziwnie z olejem sie laczy ze taka maź sie robi na patelni..i nie wiem czy  moze za malo olej rozgrany jest czy jak ??
Pasek wagi
Jak przeczytałam "problem z kurczakiem" to pomyślałam ucieka Ci czy co :D

Proponuję dodać na patelnię troszkę wody nic nie będzie przywierać :) Może mięsko jest za bardzo rozgotowane i dlatego taka maź się robi
jeśli przywiera do patelni to zdecydowanie za słabo nagrzany olej. Poczekaj trochę dłużej i nie powinno być problemu, a poza tym musisz ciągle mieszać i ewentualnie jak koleżanka radzi podlać trochę wodą to nie będzie się przyklejać.
Pasek wagi
ale najpierw rozgrzac olej i dodac wody? przeciez pryskac bedzie..;/
Pasek wagi
Najpierw olej a potem jak włożysz mięsko to dolać troszkę wody :) Robię tak zawsze i nic nie pryska.
kup patelnie teflonową to załatwi problem z przyklejaniem i nawet nie trzeba dodawać tłuszczu :)

dajen90 napisał(a):

kup patelnie teflonową to załatwi problem z przyklejaniem i nawet nie trzeba dodawać tłuszczu :)
a propo patelni przegladam na allegro rozne i ceramiczne i teflonowe i szczerze,wkoncu nie wiem na jakiej smazyc bez tluszczu bo i w jednych patelniach i w drugich raz pisza ze smazenie bez tluszczu i w drugich ,zalezy kiedy
Pasek wagi
a raz ze minimalna ilosc trzeba wlewac
Pasek wagi

bardzo dobre sa patelnie ceramiczne- po prstu inne telfale czy inne teflonowe sie chowaja

rozgrzej dobrze olej, wrzuc miesko bedzie ok w razie potrzeby podlej woda

Czasem trzeba wlać ale minimalną ilość, wystarczy nawet kilka kropel. Ja mam patelnie teflonowa i ceramiczną i bardziej polecam teflonową :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.