12 sierpnia 2013, 14:35
Ja co roku robie ogorki kiszone i konserwowe (u mnie mowi sie na nie korniszony), kompoty ze sliwek i wisni, dzemy z jablek, papryke konserwowa. A wy robicie przetwory na zime? jesli tak, to jakie? czy moze w ogole sie w to "nie bawicie", jak to mowi duza czesc moich znajomych - po co sie meczyc, jak teraz wszystko jest w sklepach; a moze ktos podzieli sie jakims fajnym przepisem? slyszalam, ze niektorzy robia jakies salatki na zime? nigdy nie robilam, wiec nie mam sprawdzonego przepisu; proszę pochwalcie się, co mozna zimowa pora znalezc w waszych spizarniach:)
- Dołączył: 2010-04-12
- Miasto: Liverpool
- Liczba postów: 1415
12 sierpnia 2013, 15:01
moja mama robi najlepsze przetwory:D
ogorki kiszone,
korniszony,
kompot wisniowy, truskawkowy
dzem wisniowy
papryke konserwowa
sok malinowy,
wiecej nie pamietam:)
- Dołączył: 2008-03-20
- Miasto: Olsztyn
- Liczba postów: 7287
12 sierpnia 2013, 15:09
Pewnie, że robię. Takie kupne ze sklepu to nie to samo co własnej roboty.
Ogórki kiszone, konserwowe i takie już potarte gotowe do zupy, sałatki z buraków i papryki w occie, gruszki w occie, cukinie (eksperymentuje z dodatkami do niej robiłam już z miodem i cynamonem, carry, musztardą),paprykę konserwową, grzyby marynowane i dynię w occie. W tym roku będę pierwszy raz robić czosnek marynowany. Na słodko obowiązkowo dżem z antonówek i powidła, poza tym dżem i sok z porzeczek, taki mocny "koncentrat" z mirabelek, można go później rozcieńczać z wodą w nieskończoność, pigwę do herbaty.
- Dołączył: 2013-03-01
- Miasto: Madryt
- Liczba postów: 1861
12 sierpnia 2013, 15:30
Korniszony, kiszone, dzem truskawkowy, marynowane gruszki i papryka
- Dołączył: 2008-07-06
- Miasto: Pod Gruszą
- Liczba postów: 7060
12 sierpnia 2013, 15:48
Moi rodzice i babacia zawsze robia - dżemy z jagód, borówek, gruszek, gruszki i jabłka w occie, kompoty.
Ja nie mam czasu, bo niestety jest z tym trochę zabawy, a ja wiecznie w niedoczasie (prasowanie od trzech tygodni czeka!). Mam nadzieję, że "na starość" będę robić. Raz zrobiłam powidła śliwkowe, innym razem ketchup ze świeżych pomidorów i przypraw.
Pewnie, że można kupić rzeczyw sklepie, ale te domowe sa bez porównania, prawdziwe, bez chemii.
- Dołączył: 2013-01-01
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 1048
12 sierpnia 2013, 17:20
robie planuje jeszcze zrobic przeciery pomidorowe
- Dołączył: 2013-02-20
- Miasto: Opole
- Liczba postów: 2206
12 sierpnia 2013, 17:29
Co roku robimy z mamą ogórki kiszone, konserwowe oraz buraczki. Do tego czasami zrobimy kilkanaście słoików sałatki konserwowej (kapusta biała, papryka, ogórek konserwowy, marchew). W tym roku zrobiłam też konserwową cukinię oraz ogórki w curry. Wyszły boskie <3 Planujemy też zrobić kapustę kiszoną i czerwoną. Poza tym musy z jabłek oraz kompoty wiśniowe.
- Dołączył: 2008-10-26
- Miasto: Santa Cruz
- Liczba postów: 572
12 sierpnia 2013, 20:39
dużo tego trochę jest :)
- soki
- owoce
- dżemy
- ogórki kiszone , konserwowe , sałatka z papryka , z czosnkiem , z chili . Ogólnie chyba z ogórków to 6-7 różnych rzeczy robię:)
- fasolka szparagowa
- buraczki
- sos słodko kwaśny z cukinia
- Dołączył: 2007-12-15
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1268
12 sierpnia 2013, 23:41
tak, korzystam z przepisów "babcinych" i z tego forum
http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2336&postdays=0&postorder=asc&start=0