Temat: przetwory na zime, robicie?

Ja co roku robie ogorki kiszone i konserwowe (u mnie mowi sie na nie korniszony), kompoty ze sliwek i wisni, dzemy z jablek, papryke konserwowa. A wy robicie przetwory na zime? jesli tak, to jakie? czy moze w ogole sie w to "nie bawicie", jak to mowi duza czesc moich znajomych - po co sie meczyc, jak teraz wszystko jest w sklepach; a moze ktos podzieli sie jakims fajnym przepisem? slyszalam, ze niektorzy robia jakies salatki na zime? nigdy nie robilam, wiec nie mam sprawdzonego przepisu; proszę pochwalcie się, co mozna zimowa pora znalezc w waszych spizarniach:)
moja mama robi najlepsze przetwory:D
ogorki kiszone,
korniszony,
kompot wisniowy, truskawkowy
dzem wisniowy
papryke konserwowa
sok malinowy,
wiecej nie pamietam:)
Pasek wagi
Pewnie, że robię. Takie kupne ze sklepu to nie to samo co własnej roboty. 
Ogórki kiszone, konserwowe i takie już potarte gotowe do zupy,  sałatki z buraków i papryki w occie, gruszki w occie, cukinie (eksperymentuje z dodatkami do niej robiłam już z miodem i cynamonem, carry, musztardą),paprykę konserwową, grzyby marynowane i dynię w occie. W tym roku będę pierwszy raz robić czosnek marynowany. Na słodko obowiązkowo  dżem z antonówek i powidła, poza tym dżem i sok z porzeczek, taki mocny "koncentrat" z mirabelek, można go później rozcieńczać z wodą w nieskończoność, pigwę do herbaty. 

Korniszony, kiszone, dzem truskawkowy, marynowane gruszki i papryka
Pasek wagi
Moi rodzice i babacia zawsze robia - dżemy z jagód, borówek, gruszek, gruszki i jabłka w occie, kompoty.
Ja nie mam czasu, bo niestety jest z tym trochę zabawy, a ja wiecznie w niedoczasie (prasowanie od trzech tygodni czeka!). Mam nadzieję, że "na starość" będę robić. Raz zrobiłam powidła śliwkowe, innym razem ketchup ze świeżych pomidorów i przypraw.
Pewnie, że można kupić rzeczyw sklepie, ale te domowe sa bez porównania, prawdziwe, bez chemii.
robie planuje jeszcze zrobic przeciery pomidorowe
Co roku robimy z mamą ogórki kiszone, konserwowe oraz buraczki. Do tego czasami zrobimy kilkanaście słoików sałatki konserwowej (kapusta biała, papryka, ogórek konserwowy, marchew). W tym roku zrobiłam też konserwową cukinię oraz ogórki w curry. Wyszły boskie <3 Planujemy też zrobić kapustę kiszoną i czerwoną. Poza tym musy z jabłek oraz kompoty wiśniowe. 
dużo tego trochę jest :) 
- soki
- owoce 
- dżemy
- ogórki kiszone , konserwowe , sałatka z papryka , z czosnkiem , z chili . Ogólnie chyba z ogórków to 6-7 różnych rzeczy robię:)
- fasolka szparagowa
- buraczki
- sos słodko kwaśny z cukinia 

tak, korzystam z przepisów "babcinych"  i z tego forum
http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2336&postdays=0&postorder=asc&start=0

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.