- Dołączył: 2013-06-25
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 115
8 sierpnia 2013, 19:46
Macie jakies pomysły na zupe? Kiedys probowalam zabielic odchudzoną zupe pieczarkowa jogurtem, niestety zwazyla sie;/
Jak robicie wywar? Kostka? Bulion warzywny?
- Dołączył: 2012-04-28
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 8463
8 sierpnia 2013, 20:10
Kostka? Przecież to syf... Warzywka, kawałek piersi z kurczaka i masz wywar. Na jego bazie możesz zrobić masę zup. Zresztą według mnie wszystkie zupy, które nie są robione na boczku, czy tłustych częściach są dietetyczne.
- Dołączył: 2010-09-20
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 268
8 sierpnia 2013, 20:11
Ja przede wszystkim nie dodaję "trucizny" w postaci kostek bulionowych, veget i jarzynek w proszku - to jest najgorsze cholerstwo jakie tylko można było jeśli chodzi o przyprawy. Piszesz, że chcesz jesc zdrowo to nie pytaj o kostkę :P
zdrowa zupa to włoszczyzna, mięso (udko, skrzydełko, porcja rosołowa, żeberko chude, kości wołowe na zupę, itp.) oraz odpowiednie przyprawy - liśc laurowy, piperz w ziarnach, ziele angielskie itp.
I tak jak dziewczyny piszą można zabielić jogurtem (zwykły też się nie zwązy jak przed wlaniem roztrzepiesz go z kilkoma łyżkami gorącego wywaru) albo żeby zagęścić można zmiksować część wywaru i będzie pycha ;)
- Dołączył: 2009-08-11
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1215
8 sierpnia 2013, 20:12
vilemo85 napisał(a):
Ja przede wszystkim nie dodaję "trucizny" w postaci kostek bulionowych, veget i jarzynek w proszku - to jest najgorsze cholerstwo jakie tylko można było jeśli chodzi o przyprawy. Piszesz, że chcesz jesc zdrowo to nie pytaj o kostkę :P zdrowa zupa to włoszczyzna, mięso (udko, skrzydełko, porcja rosołowa, żeberko chude, kości wołowe na zupę, itp.) oraz odpowiednie przyprawy - liśc laurowy, piperz w ziarnach, ziele angielskie itp. I tak jak dziewczyny piszą można zabielić jogurtem (zwykły też się nie zwązy jak przed wlaniem roztrzepiesz go z kilkoma łyżkami gorącego wywaru) albo żeby zagęścić można zmiksować część wywaru i będzie pycha ;)
Wreszcie ktoś, kto nie robi zupy na wodzie albo piersi :-P Szacun!
- Dołączył: 2009-06-22
- Miasto: Nassau
- Liczba postów: 7753
8 sierpnia 2013, 20:13
Ja gotuję na mięsie bez skóry i włoszczyźnie + odrobina warzywka, czy tam kucharka. W zasadzie większość zup jest dietetycznych, jeśli nie są zabielane tłustą śmietaną.
No chyba, że mowa o zupach krem z jakichś kalorycznych warzyw. Ale większość można zrobić tak, że porcja ma ok. 200 kalorii.
Co do pomysłów - ostatnio słyszałam o paprykowej z pomarańczą, może być ciekawe połączenie, choć jeszcze jej nie próbowałam.
Ja uwielbiam robić pomidorówkę ze świeżych pomidorów z papryką. Parzę pomidory, obieram ze skórki, wrzucam względnie pokrojone do garnka, pichcą się na małym ogniu, w między czasie je rozduszam trochę widelcem, czy tam łyżką, doprawiam odpowiednio solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i jakimiś ziołami świeżymi. Dodaję pokrojoną paprykę czerwoną - świeżą i konserwową. I tak się pichci aż się zrobi wszystko miękkie. Potem blender wchodzi do gry i wszystko ładnie miksuje na krem. Ewentualnie dodaję do tego ryżu i jogurtu na sam koniec i voila. Ulubiona zupa, a przede wszystkim dietetyczna, prosta i szybka do zrobienia.
- Dołączył: 2013-07-13
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1207
8 sierpnia 2013, 20:28
Ja po prostu wrzucam warzywa do wody, gotuję, a potem masakruję w blenderze.
8 sierpnia 2013, 20:33
ja polecam krem szczególnie z brokuł pyyyyycha
8 sierpnia 2013, 20:33
ja polecam krem szczególnie z brokuł pyyyyycha
- Dołączył: 2009-05-27
- Miasto: Raj
- Liczba postów: 11725
8 sierpnia 2013, 21:07
dużo warzyw + soczewica/ciecierzyca/soja = pyszna zdrowa zupa i co najważniejsze syta :) czasami dodaje trochę śmietany lub dla odmiany używam makaronu ryżowego..
- Dołączył: 2011-05-25
- Miasto: Alderaan
- Liczba postów: 12868
8 sierpnia 2013, 21:08
Ja robie tylko miksowane- niczym nie trzeba zabielac.
- Dołączył: 2013-02-20
- Miasto: Opole
- Liczba postów: 2206
9 sierpnia 2013, 11:18
Ja robię wywar na warzywach i piersi z kurczaka. Potem blenduję, dodaję jakiś makaron/kaszę/ryż + kawałki mięsa z tego wywaru i mam pełnowartościowy obiad :) Ostatnio polubiłam krem marchewkowy z curry :)
- Dołączył: 2007-11-08
- Miasto: B
- Liczba postów: 11273
11 sierpnia 2013, 11:49
Ja wszystko robię na bulionie warzywnym domowej roboty. Jest trochę zachodu, ale domowy bulion jest przepyszny. Robię, go z
TEGO przepisu. Wychodzą bardzo aromatyczne. Nie używam do zup śmietany, ani mąki. Żeby zupę zagęścić miksuję część warzyw.