Temat: dietetyczne zupy

Macie jakies pomysły na zupe? Kiedys probowalam zabielic odchudzoną zupe pieczarkowa jogurtem, niestety zwazyla sie;/
Jak robicie wywar? Kostka? Bulion warzywny?
Pasek wagi
Kostka? Przecież to syf... Warzywka, kawałek piersi z kurczaka i masz wywar. Na jego bazie możesz zrobić masę zup. Zresztą według mnie wszystkie zupy, które nie są robione na boczku, czy tłustych częściach są dietetyczne.
Ja przede wszystkim nie dodaję "trucizny" w postaci kostek bulionowych, veget i jarzynek w proszku - to jest najgorsze cholerstwo jakie tylko można było jeśli chodzi o przyprawy. Piszesz, że chcesz jesc zdrowo to nie pytaj o kostkę :P  
zdrowa zupa to włoszczyzna, mięso (udko, skrzydełko, porcja rosołowa, żeberko chude, kości wołowe na zupę, itp.) oraz odpowiednie przyprawy - liśc laurowy, piperz w ziarnach, ziele angielskie itp.
 I tak jak dziewczyny piszą można zabielić jogurtem (zwykły też się nie zwązy jak przed wlaniem roztrzepiesz go z kilkoma łyżkami gorącego wywaru) albo żeby zagęścić można zmiksować część wywaru i będzie pycha ;)
Pasek wagi

vilemo85 napisał(a):

Ja przede wszystkim nie dodaję "trucizny" w postaci kostek bulionowych, veget i jarzynek w proszku - to jest najgorsze cholerstwo jakie tylko można było jeśli chodzi o przyprawy. Piszesz, że chcesz jesc zdrowo to nie pytaj o kostkę :P  zdrowa zupa to włoszczyzna, mięso (udko, skrzydełko, porcja rosołowa, żeberko chude, kości wołowe na zupę, itp.) oraz odpowiednie przyprawy - liśc laurowy, piperz w ziarnach, ziele angielskie itp. I tak jak dziewczyny piszą można zabielić jogurtem (zwykły też się nie zwązy jak przed wlaniem roztrzepiesz go z kilkoma łyżkami gorącego wywaru) albo żeby zagęścić można zmiksować część wywaru i będzie pycha ;)


Wreszcie ktoś, kto nie robi zupy na wodzie albo piersi :-P Szacun!
Pasek wagi
Ja gotuję na mięsie bez skóry i włoszczyźnie + odrobina warzywka, czy tam kucharka. W zasadzie większość zup jest dietetycznych, jeśli nie są zabielane tłustą śmietaną. 
No chyba, że mowa o zupach krem z jakichś kalorycznych warzyw. Ale większość można zrobić tak, że porcja ma ok. 200 kalorii.

Co do pomysłów - ostatnio słyszałam o paprykowej z pomarańczą, może być ciekawe połączenie, choć jeszcze jej nie próbowałam.

Ja uwielbiam robić pomidorówkę ze świeżych pomidorów z papryką. Parzę pomidory, obieram ze skórki, wrzucam względnie pokrojone do garnka, pichcą się na małym ogniu, w między czasie je rozduszam trochę widelcem, czy tam łyżką, doprawiam odpowiednio solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i jakimiś ziołami świeżymi. Dodaję pokrojoną paprykę czerwoną - świeżą i konserwową. I tak się pichci aż się zrobi wszystko miękkie. Potem blender wchodzi do gry i wszystko ładnie miksuje na krem. Ewentualnie dodaję do tego ryżu i jogurtu na sam koniec i voila. Ulubiona zupa, a przede wszystkim dietetyczna, prosta i szybka do zrobienia.
Ja po prostu wrzucam warzywa do wody, gotuję, a potem masakruję w blenderze.
Pasek wagi
ja polecam krem szczególnie z brokuł pyyyyycha
ja polecam krem szczególnie z brokuł pyyyyycha
dużo warzyw + soczewica/ciecierzyca/soja =  pyszna zdrowa zupa i co najważniejsze syta :)  czasami dodaje trochę śmietany lub dla odmiany używam makaronu ryżowego..
Pasek wagi
Ja robie tylko miksowane- niczym nie trzeba zabielac.
Pasek wagi
Ja robię wywar na warzywach i piersi z kurczaka. Potem blenduję, dodaję jakiś makaron/kaszę/ryż + kawałki mięsa z tego wywaru i mam pełnowartościowy obiad :) Ostatnio polubiłam krem marchewkowy z curry :) 
Ja wszystko robię na bulionie warzywnym domowej roboty. Jest trochę zachodu, ale domowy bulion jest przepyszny. Robię, go z TEGO  przepisu. Wychodzą bardzo aromatyczne. Nie używam do zup śmietany, ani mąki. Żeby zupę zagęścić miksuję część warzyw.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.