30 lipca 2013, 23:25
Chciałabym zrobić omleta, jak się go robi? Da się zrobić z samego jednego jajka, tzn rozbełtane żółtko i białko? I od razu na patelnię, na jakiś tłuszcz? Jaka będzie mniej więcej kaloryczność takiego omleta z jednego jajka, np. na oleju lnianym?
31 lipca 2013, 07:28
dziękuję bardzo : * no, to lecę robić tego omleta... spróbuję bez mąki ; ) myślę, że skoro jajko ma ok. 90 kcal, to cały omlet, już usmażony i z dodatkami ( zamierzam polać go jogurtem naturalnym i posypać borówkami ) będzie miał około 200 kcal ; )
31 lipca 2013, 10:15
ja dodaję do omleta pomidory, kukurydzę konserwową, koperek, natkę pietruszki i inne warzywa. najpierw ubijam pianę z białek, potem dodaję żółtka, pieprz i sól, delikatnie mieszam to z pianą, dodaję warzywa i wlewam na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. po ścięciu się przewracam na drugą stronę. na koniec zazwyczaj wkładam omlet do piekarnika na 10min - z racji ubicia białek jest gruby. niech się przynajmniej oczy najedzą ilością :D.
zainteresował mnie pomysł z dodatkiem cukini, jak tylko wypróbuję to połączenie! :D
- Dołączył: 2013-01-08
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 534
31 lipca 2013, 12:34
Ja roztrzepuję jajka + przyprawy i wio na patelnie :"D
- Dołączył: 2012-10-17
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 351
31 lipca 2013, 19:30
ja rzadko robię, ale jak już to z tego przepisu
https://www.facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122 z warzywami i otrąbmi - zdrowy i pyszny!
- Dołączył: 2011-04-23
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 2105
1 sierpnia 2013, 10:43
ja zawsze do rozrobionego jajka w kubk, daj trche mąki, i na patelnie :)