Temat: Jak zrobić omleta?

Chciałabym zrobić omleta, jak się go robi? Da się zrobić z samego jednego jajka, tzn rozbełtane żółtko i białko? I od razu na patelnię, na jakiś tłuszcz? Jaka będzie mniej więcej kaloryczność takiego omleta z jednego jajka, np. na oleju lnianym?
do jajek dodaje się jeszcze trochę mąki :)
W Hiszpanii tak wlasnie sie robi "tortilla francesa" - czyli francuski omlet. Mozna tez zrobic dodajac warzywa - najslynniejszy wlasnie jest ze smazonymi ziemniakami i cebula. 
Kalorycznosc - sprawdz ile ma kalorii jajko i olej, ktorego uzyjesz. 

Ssarayu napisał(a):

do jajek dodaje się jeszcze trochę mąki :)

Mozna, ale nie trzeba:-)
Nie podgrzewaj oleju lnianego!
Do prawdziwego omleta nie dodaje się mąki, tylko mleko (1 łyżka na każde jajko) i przyprawy. Ubijasz porządnie i wylewasz na natłuszczoną patelnię, tylko sprawdzoną. Nie mieszasz, czekasz aż się zetnie i wtedy przewracasz.
ja robię z 2 jajek, 2 łyzek płatków owsianych, 1 łyżki mąki i do tego dolewam trochę wody, bo jest zbyt gęste, wszystko dobrze mieszam i wlewam na patelnie:)
ja robię tak: 2 jajka, troszkę wody, maluteńko soli i z pół łyżeczki mąki, smażę na oleju ;)
ooo sama sprobuje bez maki, ja robie z warzywami cukinia,baklazanem papryka, czasem fete dam lub zwykly ser , tylko warzywa najpierw podsmazam
u mnie w domu dodaje się bułkę tartą.

Ssarayu napisał(a):

do jajek dodaje się jeszcze trochę mąki :)

NIeprawda. Jak dodasz maki, wyjdzie nalesnik. A omlet sklada sie z samych jaj. Mozesz kapnac troche mleka do tego, i warzywa oraz przyprawy. Ja robie z 2 jaj zazwyczaj. 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.