- Dołączył: 2012-11-19
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1404
30 lipca 2013, 21:20
Chciałabym zrobić jutro pierwszy raz zapiekankę z makaronem i brokułami. Do sosu muszę dodać śmietanę i boję się, że zważy się podczas pieczenia
![]()
Jaką dodać śmietanę ( 12%, 18%, a może 30%)? Znalazłam także przepisy, gdzie śmietana zastąpiona jest serkiem topionym. Co według Was byłoby lepsze i mniej kaloryczne?
Jak Wy robicie sos do zapiekanek???
- Dołączył: 2009-09-06
- Miasto: Bydgoszcz
- Liczba postów: 556
30 lipca 2013, 21:55
w zasadzie wszystko jedno czy 12, czy 18.
ja wlewam śmietankę do miseczki, dodaję jajko, starty ser ( oczywiście w wersji dietetycznej powinno się go ograniczyć :) ), i przyprawy - jeśli mam - zioła do sałatek ( Kamis), a jeśli nie to na oko moje ulubione: pieprz, chili, oregano, papryka. dokładnie mieszam i dodaję do zapiekanki.
śmietanka 30% jest do deserów ( nadaje się do ubijania), do zapiekanek raczej wybiera się śmietanę kwaśną - poznasz ją po tym, że jest bardziej gęsta
- Dołączył: 2012-11-19
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1404
30 lipca 2013, 22:01
dziękuję :) wiedziałam, że zawsze można na Was liczyć :)