Temat: Jaki sos ( jaka śmietana) do zapiekanki?

Chciałabym zrobić jutro pierwszy raz zapiekankę z makaronem i brokułami. Do sosu muszę dodać śmietanę i boję się, że zważy się podczas pieczenia 

Jaką dodać śmietanę ( 12%, 18%, a może 30%)? Znalazłam także przepisy, gdzie śmietana zastąpiona jest serkiem topionym. Co według Was byłoby lepsze i mniej kaloryczne? 

Jak Wy robicie sos do zapiekanek??? 
w zasadzie wszystko jedno czy 12, czy 18.
ja wlewam śmietankę do miseczki, dodaję jajko, starty ser ( oczywiście w wersji dietetycznej powinno się go ograniczyć :) ), i przyprawy - jeśli mam - zioła do sałatek ( Kamis), a jeśli nie to na oko moje ulubione: pieprz, chili, oregano, papryka. dokładnie mieszam i dodaję do zapiekanki.

śmietanka 30% jest do deserów ( nadaje się do ubijania), do zapiekanek raczej wybiera się śmietanę kwaśną - poznasz ją po tym, że jest bardziej gęsta
Pasek wagi
dziękuję :) wiedziałam, że zawsze można na Was liczyć :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.