Temat: Jaki sos ( jaka śmietana) do zapiekanki?

Chciałabym zrobić jutro pierwszy raz zapiekankę z makaronem i brokułami. Do sosu muszę dodać śmietanę i boję się, że zważy się podczas pieczenia 

Jaką dodać śmietanę ( 12%, 18%, a może 30%)? Znalazłam także przepisy, gdzie śmietana zastąpiona jest serkiem topionym. Co według Was byłoby lepsze i mniej kaloryczne? 

Jak Wy robicie sos do zapiekanek??? 
Śmietanę bym poleciła 18%, nigdy nie zdarzyło mi się, żeby się zważyła. Serków topionych nie polecam, bo skład mają niezbyt ciekawy, już lepsza ta śmietana. W internecie jest masa przepisów, ja tam zawsze takie sosy robię "na oko".
Ja zawszę zamiast śmietany daję jogurt naturalny, nie widze różnicy :)
Ja często dodaję śmietanę 18 o płynnej konsystencji, jeśli o stałej rozcieńczam z wodą, mieszam z jajkiem wtedy fajnie zapiekanka się trzyma;)
Pasek wagi

slaids napisał(a):

Ja zawszę zamiast śmietany daję jogurt naturalny, nie widze różnicy :)

Jogurt naturalny zawsze mi się ścina nawet w zupie, więc boję się zalać nim zapiekankę  
18tka powinna być ok- weź taką do zup i sosów ;)
Ja często do takich potraw daję śmietankę- jest rzadsza, ale gęstnieje podczas obróbki termicznej.
Pasek wagi

BeHappyyy napisał(a):

slaids napisał(a):

Ja zawszę zamiast śmietany daję jogurt naturalny, nie widze różnicy :)
Jogurt naturalny zawsze mi się ścina nawet w zupie, więc boję się zalać nim zapiekankę  


Mi się nigdy nie ściął, mimo, że zapiekanki, sosy do makaronów itp robię pomijajac wszelkie normy, które są wypisane na opakowaniu :D
Ale ja kupuję jogurty z Biedronek, Intermarche, najtańsze, może w tym rzecz :D

Dzisiaj miałam makaron z sosem Carbonara na jogurcie i wszystko ok :)

Dobra, juz nie smęcę, w materii śmietanowej nie pomogę bo nie pamiętam kiedy ją ostatnio kupowałam :)

ja 18 radze nie dawac .. 
Daj 12 

Balonkaa napisał(a):

18tka powinna być ok- weź taką do zup i sosów ;)Ja często do takich potraw daję śmietankę- jest rzadsza, ale gęstnieje podczas obróbki termicznej.

Śmietankę - taką do kawy? Może wyda się to komuś śmieszne, ale nigdy nie przepadałam za śmietaną i nie znam się na jej rodzajach... 

BeHappyyy napisał(a):

Balonkaa napisał(a):

18tka powinna być ok- weź taką do zup i sosów ;)Ja często do takich potraw daję śmietankę- jest rzadsza, ale gęstnieje podczas obróbki termicznej.
Śmietankę - taką do kawy? Może wyda się to komuś śmieszne, ale nigdy nie przepadałam za śmietaną i nie znam się na jej rodzajach... 

Nie, nie :) np 30tkę, albo 12tkę :)

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.