- Dołączył: 2012-11-19
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1404
30 lipca 2013, 21:20
Chciałabym zrobić jutro pierwszy raz zapiekankę z makaronem i brokułami. Do sosu muszę dodać śmietanę i boję się, że zważy się podczas pieczenia
![]()
Jaką dodać śmietanę ( 12%, 18%, a może 30%)? Znalazłam także przepisy, gdzie śmietana zastąpiona jest serkiem topionym. Co według Was byłoby lepsze i mniej kaloryczne?
Jak Wy robicie sos do zapiekanek???
30 lipca 2013, 21:26
Śmietanę bym poleciła 18%, nigdy nie zdarzyło mi się, żeby się zważyła. Serków topionych nie polecam, bo skład mają niezbyt ciekawy, już lepsza ta śmietana. W internecie jest masa przepisów, ja tam zawsze takie sosy robię "na oko".
- Dołączył: 2012-09-06
- Miasto: -
- Liczba postów: 16694
30 lipca 2013, 21:27
Ja zawszę zamiast śmietany daję jogurt naturalny, nie widze różnicy :)
- Dołączył: 2006-04-22
- Miasto: Bora Borad
- Liczba postów: 1404
30 lipca 2013, 21:28
Ja często dodaję śmietanę 18 o płynnej konsystencji, jeśli o stałej rozcieńczam z wodą, mieszam z jajkiem wtedy fajnie zapiekanka się trzyma;)
- Dołączył: 2012-11-19
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1404
30 lipca 2013, 21:29
slaids napisał(a):
Ja zawszę zamiast śmietany daję jogurt naturalny, nie widze różnicy :)
Jogurt naturalny zawsze mi się ścina nawet w zupie, więc boję się zalać nim zapiekankę
- Dołączył: 2010-11-03
- Miasto: Ibiza
- Liczba postów: 15701
30 lipca 2013, 21:32
18tka powinna być ok- weź taką do zup i sosów ;)
Ja często do takich potraw daję śmietankę- jest rzadsza, ale gęstnieje podczas obróbki termicznej.
- Dołączył: 2012-09-06
- Miasto: -
- Liczba postów: 16694
30 lipca 2013, 21:34
BeHappyyy napisał(a):
slaids napisał(a):
Ja zawszę zamiast śmietany daję jogurt naturalny, nie widze różnicy :)
Jogurt naturalny zawsze mi się ścina nawet w zupie, więc boję się zalać nim zapiekankę
Mi się nigdy nie ściął, mimo, że zapiekanki, sosy do makaronów itp robię pomijajac wszelkie normy, które są wypisane na opakowaniu :D
Ale ja kupuję jogurty z Biedronek, Intermarche, najtańsze, może w tym rzecz :D
Dzisiaj miałam makaron z sosem Carbonara na jogurcie i wszystko ok :)
Dobra, juz nie smęcę, w materii śmietanowej nie pomogę bo nie pamiętam kiedy ją ostatnio kupowałam :)
Edytowany przez slaids 30 lipca 2013, 21:37
- Dołączył: 2012-11-19
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1404
30 lipca 2013, 21:36
Balonkaa napisał(a):
18tka powinna być ok- weź taką do zup i sosów ;)Ja często do takich potraw daję śmietankę- jest rzadsza, ale gęstnieje podczas obróbki termicznej.
Śmietankę - taką do kawy? Może wyda się to komuś śmieszne, ale nigdy nie przepadałam za śmietaną i nie znam się na jej rodzajach...
- Dołączył: 2010-11-03
- Miasto: Ibiza
- Liczba postów: 15701
30 lipca 2013, 21:50
BeHappyyy napisał(a):
Balonkaa napisał(a):
18tka powinna być ok- weź taką do zup i sosów ;)Ja często do takich potraw daję śmietankę- jest rzadsza, ale gęstnieje podczas obróbki termicznej.
Śmietankę - taką do kawy? Może wyda się to komuś śmieszne, ale nigdy nie przepadałam za śmietaną i nie znam się na jej rodzajach...
Nie, nie :) np 30tkę, albo 12tkę :)