Temat: płatki owsiane zamiast mąki?

Czy wypiek bez mąki, a ze zmielonymi płatkami owsianymi, się uda? Robił ktoś tak kiedyś? ;)
Pasek wagi
zależy czego oczekujesz od wypieku :) Co planujesz popelnić ?
Hmmm to zalezy co tam chcesz piec?... Ciasto biszkoptowe na bank nie wyjdzie,ciastka kruche powinny wyjsc,ale pewna nie jestem,bo nigdy na taki pomysl nie wpadlam:)
Pasek wagi

lola7777 napisał(a):

Hmmm to zalezy co tam chcesz piec?... Ciasto biszkoptowe na bank nie wyjdzie,ciastka kruche powinny wyjsc,ale pewna nie jestem,bo nigdy na taki pomysl nie wpadlam:)


ciasto biszkoptowe wyjdzie z całą pewnością, pod warunkiem, że płatki będą zmielone na pył :) Ciastka kruche też wychodzą genialne, czy to z całych płatków, czy ze zmielonych. Ja najczęściej mieszam, szklanka mączki owsianej, szklanka, dwie płatków :)
uda się :D
Zamierzam popełnić babeczki z rabarbarem ;D
Kiedyś piekłam jakieś ciacho w proporcji szklanka mąki i szklanka zmielonych płatków. Stąd pomysł, żeby mąkę wyeliminować w całości, no ale nie mam pewności czy taki eksperyment wyjdzie ;D
Pasek wagi
eksperymentuj, jeśli to takie ciasto dla domowników (bo może nei wyjść), jak chcesz się popisac przed kimś, to lepiej zrób zgodnie z przepisem, ew. z lekka modyfikacją
 Jestem zdziwiona,ze biszkopt wyjdzie.... To ja mam antytalent do ciast,albo jakis przepis z dooopy:)
Pasek wagi
Im drobniej zmielisz płatki, tym lżejszy i bardziej puszysty wypiek uzyskasz. Jeśli nie możesz zmielić płatków na mąkę to można np., pomieszać drobno zmielone płatki w proporcji 1:1 z mąką owsianą.

lola7777 napisał(a):

 Jestem zdziwiona,ze biszkopt wyjdzie.... To ja mam antytalent do ciast,albo jakis przepis z dooopy:)

Phi! Też masz wymagania, żeby biszkopt za każdym razem wychodził :P

Pokombinuje z tymi płatkami, jestem szalenie ciekawa co z tego wyjdzie ;)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.