10 lipca 2013, 18:05
Nie chce używać kostek rosolowych ani innych gotowych przypraw do zup bo wiadomo, ze to samo świństwo.
Do każdej zupy robię najpierw podstawę - bulion na drobiowych zeberkach + wloszczyzna + liście laurowe + ziele angielskie ale to wychodzi jakoś bez smaku. Dotychczas dodawalam zawsze kostkę ale chce z niej zrezygnować, jak zrobić bulion żeby miał wyrazisty smak. Wiecej mięsa? Wiecej warzyw?
11 lipca 2013, 17:21
Jak coś to jest w sklepach, vegeta natur, która nie ma w sobie syfu - tylko suszone warzywa i sól.
- Dołączył: 2007-12-15
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1268
11 lipca 2013, 21:31
chodzi Ci o bulion bazę pod zupy?
dużo mięsa, dużo warzyw, trochę ziół, wrzucam gałązkę świeżego tymianku, rozmarynu. Standardowy zestaw ziół - cząber, estragon. Nie dolewać wody, bo zrobi się wodnisty - mrożę w kostkach jako bazę do zup.
Lepiej gotować z mięsa z pewnego źródła - przyznam że mnie rosół z kupnej sklepowej kury smaczny nie wychodzi, ale z takiej wiejskiej tłustej kury od "baby ze wsi" jest najlepszy.
Veget czy innych wzmacniaczy jak masz świeże warzywa nie polecam, nawet jak są eko, zwłaszcza że jest wysyp młodych marchewek, pietruszki etc.
11 lipca 2013, 22:40
Niestety ja gotuje na mięsie/kościach z supermarketu... Muszę sie zorientować gdzie tu można jakieś pewne mięso dostac.
Vegeta natural wyglada w składzie ok, gdyby nie dodatek cukru, po co to?
Dzięki za pozostałe odpowiedzi!
- Dołączył: 2010-09-20
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 268
17 lipca 2013, 18:33
Dobre mieso na zupę, kostki wieprzowe, wołowe, porcja rosołowa, itp. do tego ziele, listek, kolorowy piperz, podpalana cebulka, czosnek, włoszczyzna - to podstawa dobrego wywaru.
Kostki rosolowe, wegety i inne trucizny z glutaminianem sosu czyli ulepszaczem smaku chyba zaburzyly Ci troszke odczucia smakowe, wiec teraz cierpliwosci a z zupy na zupę bedzie coraz lepiej :)